ZF 24

Cele nouă femei din Comisia Europeană care vor conduce destinele UE într-un moment de răscruce

Cele nouă femei din Comisia Europeană care vor conduce...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2014, 20:16 1001
Juncker are nouă femei în noua comisie, obţinute nu fără eforturi de la statele membre, acelaşi număr ca în echipa actualului preşedinte Jose Manuel Barroso, însă puterea de decizie a acestora este mai mare ca niciodată. De numărul de femei depinde confirmarea echipei noi de către Parlamentul European, care încearcă astfel să promoveze egalitatea între sexe la cele mai înalte foruri ale UE.

Femeile cu cele mai mari puteri de decizie sunt cele trei care ocupă posturi de vicepreşedinţi, funcţii nou-înfiinţate ai căror ocupanţi conduc echipele de proiect şi coordonează munca anumitor, dacă nu a tuturor comisarilor în domenii-cheie.

Preşedintele nu poate pune nicio iniţiativă nouă pe agenda de lucru a CE dacă aceasta nu este sprijinită de vicepreşedintele de resort. Comisarii vor depinde de sprijinul vicepreşedinţilor pentru promovarea iniţiativelor lor. Preşedintele va acorda o atenţie deosebită opiniilor prim-vicepreşedintelui, responsabil cu îmbunătăţirea reglementărilor, statul de drept şi drepturile fundamentale – olandezul Frans Timmermans – şi celor ale vicepreşedintelui pentru buget şi resurse umane – o femeie, Kristalina Georgieva din Bulgaria. Ceilalţi doi vicepreşedinţi femei sunt Alenka Bratusek din Slovenia, responsabilă cu uniunea energetică, şi Federica Mogherini, din Italia, înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politici de securitate.

 

Garda de comisari

Vera Jourova, 51 de ani,din Cehia, responsabilă cu Justiţia, Consumatorii şi Egalitatea între sexe. Ea este în guvernul ceh ministru pentru dezvoltare regională.

Corina Creţu, are 47 de ani şi va prelua portofoliul politicilor regionale. Ea a fost jurnalist, purtător de cuvânt al preşedintelui României Ion Iliescu, senator şi în prezent face parte din Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European.

Marianne Thyssen, are 58 de ani, se va ocupa de Angajări, afaceri sociale, pregătire profesională şi mobilitatea forţei de muncă, şi vine din Belgia, pe care o reprezintă în Parlamentul European în Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorului.

Elzbieta Bienkowska are 50 de ani, este politician polonez şi va avea în responsabilitate portofoliul pentru Piaţă internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri. Ea a fost ministru al dezvoltării regionale în cabinetul premierului Donald Tusk până anul trecut, când a fost aleasă vicepremier şi ministru al Infrastructurii şi dezvoltării.

Cecilia Malmström, 46 de ani, vine din Suedia pentru a prelua comerţul. În prezent ea este comisar european pentru Afaceri interne

Margrethe Vestager are 46 de ani, este un politician danez şi va ocupa portofoliul Concurenţei. La ea în ţară este vicepremier şi ministru al afacerilor economice şi interne.

 

Femeile cu cea mai mare putere de decizie din CE

Kristalina Georgieva - Bulgaria

Bulgăroaica în vârstă de 61 de ani, vicepreşedinte pentru buget şi resurse umane, are fără îndoială cel mai important rol feminin în Comisia lui Juncker. În echipele ei de lucru intră absolut toţi comisarii. Georgieva susţine că Juncker a ales-o pentru că este independentă, pentru că este o persoană care nu cedează presiunilor nimănui, nici ale guvernelor, ale politicienilor şi nici ale grupurilor de interese. Fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, a fost nominalizată pentru primul său mandat – la ajutor umanitar – de guvernul fostului premier Boyko Borissov, dar ea nu a fost niciodată un activist pentru partidul acestuia, GERB. Juncker a lăudat admiraţia pe care Georgieva o are din partea şefilor de guverne şi a parlamentarilor europeni. Portofoliul ei nu are precedent, fiind un amalgam de responsabilităţi preluate de la actualul comisar pentru buget, de la vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie şi de la comisarul pentru controlul bugetului.

Alenka Bratusek – Slovenia

În vârstă de 44 de ani, Bratusek s-a transformat în doar trei ani dintr-un parlamentar anonim în vicepreşedintele CE responsabil cu Uniunea Energetică.

Ea va coordona activitatea a 13 comisari, printre care cei responsabili cu afacerile economice şi financiare, piaţa muncii, politica regională, piaţa internă, comerţ, transport şi agricultură. Bratusek este prima femeie din Slovenia ajunsă în funcţia de premier.

Uniunea Energetică este o structură pe care Polonia, ţară care va deţine preşedinţia Consiliului European, o promovează pentru a mări puterea de negociere a UE cu Rusia în problemele legate de energie. Uniunea Energetică ar fi urmarea naturală a eforturilor UE de a deveni mai unitară. UE are o piaţă comună, încearcă să formeze o uniune bancară, iar 18 ţări membre împart aceeaşi monedă.

Federica Mogherini - Italia

Italianca în vârstă de 41 de ani va fi înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politici de securitate, iar din echipele ei vor face parte şapte comisari, printre care cei pentru vecinătate, cooperare internaţională, transport, comerţ, migraţie şi ajutor umanitar.

Mogherini, o stea în ascensiune rapidă pe scena politicii italiene, s-a remarcat prin criticile aduse actualului premier Matteo Renzi şi a ajuns în cele din urmă ministru de externe în echipa acestuia, el însuşi un politician tânăr şi ambiţios.

La rândul ei, Mogherini are critici care scot în evidenţă atitudinea moale faţă de Rusia, o ţară cu care marile grupuri energetice italiene au legături puternice. Comentariile conciliante ale lui Mogherini referitoare la posibila anexare a estului Ucrainei de către Rusia au fost lăudate de agenţia rusă de presă Itar-Tass. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO