ZF 24

CEO-ul BVB despre softul de la Depozitar: Nu are sens să-ţi cumperi Mercedes sau BMW ca să mergi cu maximum 80 la oră pe un drum cu găuri

Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB: Trebuie să recunoaştem că Depozitarul Central nu este competitiv. Ce încă rămâne să fie făcut sunt multe îmbunătăţiri care nu necesită tehnologie nouă, complexă şi scumpă.

Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB: Trebuie să recunoaştem că Depozitarul Central nu este competitiv. Ce încă rămâne să fie făcut sunt multe îmbunătăţiri care nu necesită tehnologie nouă, complexă şi scumpă.

Autor: Andrei Chirileasa

17.04.2014, 00:08 1549

Decizia CEO-ului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, de a amâna luarea unei hotărâri privind achiziţia unui nou soft de posttranzacţionare de către Depozitarul Central (DC), a determinat nemulţumirea unui grup de acţionari care au dus problema în AGA de la Bursă.

Solicitarea grupului de acţio­nari, care cuprinde şase firme de brokeraj şi bănci care deţin circa 8% din capitalul BVB, a scos la lumină o dispută care s-a dat în ultimele luni între Sobolewski, în calitate de reprezentant al BVB – cel mai mare acţionar al Depozitarului Central - şi o parte dintre membrii consiliului de administraţie al DC privind dezvoltarea viitoare a acestei instituţii. Depozitarul este, la fel ca şi bursa, indispen­sabil pentru funcţio­narea pieţei de capital, deşi activita­tea Depo­zitarului nu este mai deloc vizi­bilă, în timp ce bursa este în prim-plan, fiind locul unde se formează preţurile acţiunilor. În schimb, Depo­zitarul are grijă ca toate tranzacţiile care se încheie pe bursă să fie finalizate, adică vânzătorul de acţiuni să-şi încaseze banii de la cumpărător, iar cumpă­rătorul să primească acţiunile în por­to­foliu. Tot Depozitarul ţine evi­denţa tuturor acţionarilor unei com­panii şi este esenţial pentru ca aceştia să-şi poată exercita drepturile în raport cu acea compa­nie, adică să poată vota în AGA şi să-şi înca­seze dividendele.

Din aceste con­si­de­rente, dezba­te­rea privind dezvoltarea Depozitarului Central este la fel de importantă ca şi cea privind dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti. Bursa nu poate fi eficientă dacă nu are un depozitar eficient, asta recunosc toţi participanţii la piaţă, dar opiniile privind modul în care activitatea depozitarului poate fi eficientizată diferă, iar de asta este şi sursa divergenţelor apărute în ultima perioadă.

Conducerea actuală a Depozitarului Cen­tral (consiliul de administraţie condus de Cristian Agalopol şi directorul general Adriana Tănăsoiu) a decis că prioritatea ar fi achiziţia unui nou sistem de posttranzacţio­nare. Ludwik Sobolewski, care a preluat în septembrie 2013 conducerea BVB, consideră că achiziţia unui soft nou nu se justifică în acest moment din cauza costurilor ridicate şi că sunt alte lucruri care trebuie schimbate la Depozitar, inclusiv regulile de funcţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO