ZF 24

CFR Marfă a intrat în vizorul Consiliului Concurenţei după ce statul i-a şters datorii de 350 mil. euro. „Am primit plângeri de la operatorii privaţi de marfă”

CFR Marfă a intrat în vizorul Consiliului Concurenţei...

Autor: Roana Rotaru

30.09.2017, 15:24 968

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că  există „o posibilitatea foarte rezonabilă” să deschidă o investigaţie în cazul CFR Marfă, după ce operatorii privaţi de transport s-au plâns că CFR Marfă beneficiază de un regim preferenţial din partea statului, care i-a şters datorii de 1,6 mld. lei (350 mil. euro) în 2013.

„CFR Marfă i s-a şters datorii de 350 mil. euro cu promisiunea statului român că o privatizează. Statul a încercat să o privatizeze şi a eşuat. Au trecut de atunci patru ani,  datoriile au rămas şterse, iar firma face datorii în continuare. Un concurent poate să spună: <<Eu nu am de unde să aduc bani de acasă. Eu dacă aş avea o gaură de sute de milioane de euro aş închide că nu am de unde să aduc bani>>. Dacă comisa deschide investigaţia este posibil să ceară repunerea pe rol a datoriei cu dobânzi sau să ceară un plan de restructurare a companiei prin vânzare”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Compania naţională CFR Marfă, cel mai mare transportator feroviar de marfă, a finalizat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 678 mil. lei şi pierderi de 194 mil.lei, rezultate obţinute cu ajutorul a 6.250 salariaţi. Anul trecut compania de stat CFR Marfă avea datorii de circa 872 mil. lei, potrivit datelor publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO