ZF 24

Chilipir: creditorii Oltchim au aprobat o valoare de 294 mil. euro pentru active. Un combinat nou ar costa 2-3 mld. euro

Oltchim este un colos industrial. Platforma combinatului are zeci de hectare pe care sunt plasate instalaţiile de producţie şi activele conexe.

Oltchim este un colos industrial. Platforma combinatului are zeci de hectare pe care sunt plasate instalaţiile de producţie şi activele conexe.

Autor: Adrian Cojocar

04.12.2013, 00:08 2373

Creditorii combinatului chi­mic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) întruniţi luni au aprobat raportul de evaluare a activelor Olt­chim, estimate la 294 mil. euro dacă se continuă activitatea şi la circa 160 mil. euro reprezentând valoarea de lichidare (dacă s-ar vinde pe bucăţi - n.red.), precum şi înfiinţarea unui vehicul special (SPV) care va prelua activele viabile ale companiei.

Cu alte cuvinte, activele viabile ale Oltchim, grupate într-un vehicul special, fără datorii, ar putea fi vândute cu un preţ cuprins între 160 şi 300 mil. euro, iar banii încasaţi ar fi împărţiţi între creditori.

În total Oltchim datorează creditorilor 793 mil. euro, sumă din care cele mai mari valori le au de recuperat Electrica, cu 150,2 mil. euro, AVAS, înscrisă cu 123,5 mil euro creanţă garantată şi 150,2 mil. euro creanţă bugetară, BCR, cu o creanţă de 78,7 mil. euro, şi Banca Transilvania, care are de recuperat 37,5 mil. euro. Aceştia sunt şi cei care vor recupera cele mai mari sume din vânzarea SPV-ului Oltchim, care va avea loc în primăvara anului viitor.

„La adunarea creditorilor s-a discutat şi aprobat strategia de reorganizare a Oltchim, raportul de evaluare al activelor societăţii care va fi supus aprobării de către judecătorul sindic în câteva zile. Ce pot să vă spun este că între valoarea de lichidare a Oltchim şi valoarea companiei dacă se continuă activitatea există o diferenţă de 155 milioane de euro. Strategia de reorganizare a Oltchim implică două tipuri de acţiuni pe care trebuie să le întreprindem, respectiv să constituim SPV-ul şi să trecem activele viabile ale Oltchim pe SPV şi totodată să selectăm investitorul care să preia SPV-ul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO