ZF 24

Chiriile cladirilor de birouri din centrul Bucurestiului, mai putin afectate de scaderea pietei

Chiriile cladirilor de birouri din centrul Bucurestiului, mai putin afectate de scaderea pietei
05.02.2009, 11:45 25

Chiriile cladirilor de birouri din centrul Bucurestiului se vor mentine la niveluri de peste 20 euro/metrul patrat, in ciuda faptului ca in urmatoarea perioada vom asista la un numar tot mai mare de renegocieri de contracte, pe fondul crizei care determina majoritatea firmelor sa recurga la reduceri de cheltuieli.

„Chiriile spatiilor de birouri de clasa A din zone centrale au scazut de la maximele care se apropiau de 30 euro/metrul patrat la mijlocul anului trecut catre un nivel de circa 25 euro/metrul patrat pentru cladirile moderne din CBD (central business district - n.r.). Aceasta spre deosebire de locatiile din afara centrului, unde chiriile au scazut mai pronuntat“, afirma consultantii firmei Jones Lang LaSalle, care au anuntat recent inchirierea de catre Aviva a unui spatiu de 3.600 de metri patrati in cladirea de birouri Premium Point din centrul Capitalei.
Numarul cladirilor de birouri din zona centrala a Capitalei ramane destul de mic, pe axul dintre Piata Buzesti - Piata Victoriei si Piata Aviatorilor suprafata cladirilor de birouri finalizate ridicandu-se la circa 150.000-200.000 de metri patrati.

Spre deosebire de alte zone, in centru nu pot fi construite parcuri de afaceri de mari dimensiuni din cauza numarului restrans de terenuri, astfel ca dezvoltatorii au optat cu precadere pe dezvoltarea unor cladiri turn. „Vom asista la renegocieri de suprafete, de chirii, iar relocarile vor fi mai putine si doar pentru conditii mai bune. Sunt companii carora actionarii le-au cerut sa renunte la cladirile de birouri in urma cu cativa ani pentru a se muta cu chirie, iar criza actuala, din cauza careia nu au putut vinde proprietatile la preturile solicitate, i-a pus intr-o situatie delicata, deoarece apucasera deja sa semneze contracte de preinchiriere“, explica si Radu Lucianu, managing director al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.

Cele mai importante cladiri de birouri din centrul Bucurestiului sunt cele dezvoltate de GTC - America House si Europe House -, cladirile dezvoltate de Avrig 35 - Charles de Gaulle Plaza si Tower Center International - turnul BRD, cladirile Premiumred – Premium Plaza si Premium Point -, precum si imobilele de dimensiuni ceva mai mici de pe strada Buzesti, printre care Bucharest Corporate Center, Cascade Office Building sau Buzesti Business Center. Potrivit unui studiu recent al firmei de consultanta DTZ Echinox, nivelul mediu al
chiriilor din centrul Bucurestiului este de 24-26 euro/metrul patrat/luna, in timp ce nivelurile cele mai scazute sunt inregistrate in nordul orasului (15-17 euro/metrul patrat/luna) sau in vest (16-17 euro/metrul pa trat/luna).

O analiza a Ziarului Financiar arata ca cei mai mari jucatori din economie platesc anual aproximativ 100 de milioane de euro pentru a avea sediu in 15 dintre cele mai importante cladiri de birouri din Bucuresti, situate atat in zone centrale, cat si in nordul sau vestul orasului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO