ZF 24

Cine au fost cei mai buni antreprenori din lume în ultimii 12 ani

Cine au fost cei mai buni antreprenori din lume în...

Autor: Claudia Medrega

17.06.2013, 16:17 2345

Antreprenorii din SUA, Canada, Marea Britanie, China, India, Singapore, Germania, Italia, Elveţia, Kenya, Filipine şi Africa de Sud  au fost în ultimii 12 ani cei mai buni din lume, reuşind să câştige titlul World Entrepreneur Of The Year (WEOY).

În anul 2013 a fost desemnat câştigătorul acestei competiţii turcul Hamdi Ulukaya, fondatorul şi preşedintele companiei producătoare de iaurturi Chobani, cu sediul în Statele Unite. Ulukaya a fondat com­pania în anul 2005 în nor­dul statului New York şi a lansat iaurtul grecesc Chobani doi ani mai târ­ziu. La şase ani de la lan­sare, aceasta a devenit mar­ca de iaurt cea mai vândută din SUA, cu vân­zări anuale ce se apro­pie de un miliard de do­lari. Chobani are 3.000 de an­gajati şi operea­ză cea mai mare fa­brică de iaurt din lume, iar pro­dusele sale sunt vândute în Austra­lia, Ma­rea Britanie şi SUA.

Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de Ernst & Young în 1986 în Statele Unite şi, începâd cu anul 1993, a fost extins la nivel internaţonal. În prezent, EOY se derulează în peste 50 de ţări şi premiază cei mai inovativi şi de succes antreprenori din lume.

Deţinătorii titlului World Entrepreneur Of The Year derulează afaceri care generează, în medie, un venit de circa un miliard de dolari şi au o rată medie de creştere de peste 17% pe an.

Gala mondială Entrepreneur of the Year a reunit în acest an la Monte Carlo câştigătorii competiţiilor naţionale din 49 de ţări.

Candidaţii pentru titlul World Entrepreneur Of The Year sunt evaluaţi de un juriu internaţional, format din deţinători ai titlului WEOY din anii anteriori şi lideri de business din întreaga lume, în cadrul unor interviuri şi pe baza unor studii de caz dezvoltate de echipa fiecărei ţări participante.

Pentru acordarea titlului, juriul analizează fiecare candidatură pe baza a şase criterii, respectiv spiritul antreprenorial, performanţa financiară, direcţia strategică, inovarea, impactul global şi integritatea şi puterea personală de influenţare.

Cine a câştigat premiul World Entrepreneur Of The Year în ultimii 12 ani

 2012 - James Mwangi CEO şi managing director la Kenya's Equity Bank Limited, Kenya

Equity Bank este cea mai mare bancă după numărul de clienţi din Africa Centrală şi de Est şi cea mai mare entitate din regiune cu capital majoritar african. Banca a ajuns la aproximativ opt milioane de conturi reprezentând peste jumătate din toate conturile bancare din Kenya.

2011 - Olivia Lum, preşedinte executiv şi CEO Group Hyflux Limited, Singapore

Olivia Lum este prima femeie care a câştigat premiul Ernst & Young Entrepreneur of the Year. Ea a fondat compania Hyflux în anul 1989 cu doi angajaţi şi capital de pornire de 15.000 de dolari. Hyflux a devenit unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluţii pentru desalinizarea apei. Compania este listată şi are venituri de circa jumătate de miliard de dolari.

2010 - Michael Spencer, CEO Group ICAP plc, Marea Britanie

Michael Spencer a înfiinţat compania ICAP în  anul 1986, ca broker swap pe rate de dobândă. ICAP a devenit o companie listată la bursă cu mai mult de 4.500 de angajaţi în 50 de ţări şi este considerată una dintre cele mai inovatoare companii din domeniul serviciilor financiare.

2009 - Cho Tak Wong, preşedinte Fuyao Glass Industry Group, China

Cho Tak Wong a fondat grupul Fuyao Glass în anul 1987, specializat în producţia de sticlă securizată pentru autoturisme şi sticlă tehnologică industrială. În 1993, Fuyao Glass Industrya devenit prima companie din acest domeniu din SUA care era listată la bursa din Shanghai. Grupul are peste 10.000 de angajaţi şi are birouri deschise şi în SUA, Japonia, Coreea, Australia, Rusia şi Germania.

2008  - Dr Jean-Paul Clozel, fondator Actelion Pharmaceuticals Ltd, Elveţia

Fondată în anul 1997, Actelion Pharmaceuticals este lider în crearea de medicamente cu masa moleculară mică  pentru tratamentul bolilor pulmonare. Compania a fost listată la bursă în aprilie 2000.

2007 - Guy Laliberté, fondator şi CEO al Cirque du Soleil, Canada

Guy Laliberté este considerat iniţiatorul unui nou model de business care a revoluţionat industria circului. În 1984, în timpul aniversării a 450 de ani de la descoperirea Canadei, guvernul din Quebec a căutat ideea unui show care să facă turnee în întreaga provincie. Şi a fost selectată ideea show-ului numit Cirque du Soleil, popusă de Guy Laliberté.

2006 - Bill Lynch,CEO la Imperial Holdings, Africa de Sud

După ce a cumpărat 10% din compania Imperial, Bill a implementat o strategie de difersificare şi creştere a afacerii urmârind închirierea de maşini şi camioane, logistică şi leasing. A devenit preşedinte executiv al firmei în anul 1990. Imperial Holdings a ajuns la 36.000 de angajaţi pe trei continente şi venituri anuale de 6,5 mld. de euro.

2005 - Wayne Huizenga, preşedinte al Huizenga Holdings Inc., SUA

Wayne Huizenga este considerat singura persoană din lumea corporatistă responsabilă cu listarea a şase companii la bursa din New York şi fondatorul a trei companii clasificate în Fortune 500 la nivel mondial.

2004 - Tony Tan Caktiong, preşedinte al Jollibee Foods Corporation, Filipine

Jollibee Foods Corporation a fost înfiinţată în anul 1975 ca gelaterie, iar mai târziu şi-a extins meniul pentru a include pe lângă îngheţată şi sandwich-uri calde şi alte specialităţi. Mărimea, extinderea geografică şi amploarea operaţiunilor companiei au crescut exponenţial de la câteva magazine în urmă cu 26 de ani, la 1.185 de magazine în nouă ţări la sfârşitul anului 2004.

2003 - Narayana Murthy, fondator şi preşedinte Infosys Technologies Limited, India

Infosys, fondată în anul 1981, a fost prima companie indiană listată pe Nasdaq.  Compania a raportat în mod regulat creşteri de 30% pe an şi zero datorii, iar veniturile sale au crescut cu o rată anuală de 60% în ultimii zece ani.

2002 - Stefan Vilsmeier, preşedinte şi CEO BrainLAB AG, Germania

BrainLAB a devenit unul dintre cei doi lideri mondiali în domeniul tehnologiei medicale avansate, compania fiind prezentă în 15 ţări. Stefan Vilsmeier a dezvoltat primul software cu interfaţă pe baza de meniu, pentru programarea operaţiilor neurochirurgicale.

2001 - Paolo della Porta, preşedinte şi CEO la Group Saes Getters S.p.A., Italia

Dintr-o afacere de familie, Saes Getters a devenit o companie multinaţională listată la Bursa de Valori din Milano şi Nasdaq. Firma are subsidiare în Marea Britanie, SUA, Japonia, Franţa, Germania, Coreea şi China. Pentru mai mult de patru decenii, Saes Getters a fost lider în tehnologia utilizată pentru a creea şi a menţine un mediu pentru gaze vid şi purificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO