ZF 24

Cine sunt moştenitorii unora dintre cele mai mari businessuri antreprenoriale din România

Cine sunt moştenitorii unora dintre cele mai mari...

Autor: Adelina Mihai

28.10.2014, 14:26 7302

Alexandra Copos de Prada (31 de ani), Eduard Kober (29 de ani) şi Theodora Bucur Popa (23 de ani) sunt doar trei dintre copiii antreprenorilor români care au preluat sau se pregătesc să preia conducerea afacerilor fondate de părinţi la începutul capitalismului în România. Primii succesori ai marilor antreprenori români vor avea o misiune tot mai dificilă, având în vedere că trebuie să conducă companii sau divizii ale unor afaceri româneşti  într-o economie dominată de investitori străini, în care puterea de cumpărare a populaţiei este încă la cote minime.

Alexandra Copos de Prada, fiica omului de afaceri George Copos, a preluat funcţiile de CEO şi preşedinte al lanţului de cofetării Ana Pan în august anul trecut, iar din luna martie a acestui an conduce şi Ana Hotels, companie care administrează mai multe hoteluri din ţară (printre care se află şi Athénée Palace Hilton din Capitală).

Absolventă a universităţii americane Princeton şi a unui masterat în administraţie publică la Harvard University John F. Kennedy School of Government, în 2013 Alexandra Copos a finalizat cursurile unui program de MBA specializat în antreprenoriat, oferit de una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din lume - Wharton, University of Pennsylvania.

Ce a surprins-o când s-a întors în România să lucreze pentru afacerea familiei?

„În State, cei care lucrează la nivel de management ştiu foarte bine ce înseamnă managementul de proiect, cum trebuie să îţi organizezi timpul sau care sunt regulile de bază în comunicarea cu echipa (cum ar fi, de exemplu, acordarea de feedback pozitiv). La noi este puţin mai dificil din punctul de vedere al comunicării, pentru că aceste lucruri nu se învaţă în şcoală. Oamenii trebuie să se comporte şi să aibă o atitudine pozitivă la locul de muncă pentru a construi o echipă puternică, acest lucru le spun şi eu celor cu care lucrez, iar mentalitatea începe să se schimbe“, a spus Alexandra Copos de Prada, care conduce două businessuri cu afaceri estimate la circa 30 de milioane de euro anul acesta (în creştere cu 6% faţă de anul anterior).

Una dintre problemele cu care s-a confruntat de când a venit în România este birocraţia excesivă pentru că, spune ea, eliberarea unui aviz pentru funcţionarea unui magazin a durat şase luni.

Totuşi, implicarea în afacerea tatălui său (George Copos este condamnat în dosarele transferurilor din fotbal şi Loteria) nu este prima experienţă în business pentru Alexandra Copos, ea lucrând în perioada 2007- 2009 ca business consultant pentru firma de consultanţă în management McKinsey, iar în intervalul 2009-2010 a condus un program de instruire desfăşurat în cadrul New York City Depart­ment of Education.

„În CV-urile celor care aplică la noi pentru un job mă uit după cuvinte precum antre­pre­noriat şi onestitate, pentru că este foarte impor­tant ca cine lucrează într-o companie să mun­cească ca şi cum ar fi afacerea proprie. Dacă toţi cei care lucrează într-o echipă trag în aceeaşi direcţie, le va fi mai bine tuturor“, a mai spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO