ZF 24

Cine vrea să transforme marginea Europei într-o nouă Africă?

Cine vrea să transforme marginea Europei într-o nouă...

Autor: Sorin Pâslaru

08.05.2014, 21:10 3449

În septembrie 2008, după căderea Lehman Brothers, criza financiară globală a oprit 30% din comerţul lumii, bancomatele erau cât pe ce să se blocheze, iar cele mai mari bănci occidentale au fost în buza falimentului.

Astăzi, cele mai bogate şi mai puternice ţări ale lumii pare că fac în fiecare zi paşi către un război şi nimeni nu sesizează catastrofa care se apropie. Ucraina nu este nici Egipt, nici Libia şi nici măcar Siria, iar odată destabilizată, vor fi necesare decenii pentru a reveni la normalitate.

Oamenii au ajuns parcă să-şi piardă capul. Atunci când s-a pus problema excluderii Greciei din Uniunea Europeană, s-a spus că apariţia euro este o pavăză contra războiului din Europa. Franţa şi Germania nu vor mai putea niciodată să intre într-un conflict atâta timp cât vor avea o monedă comună.

Cum de acceptă europenii astăzi ca la porţile lor din Est să înceapă să latre mitralierele? Oare chiar nu îşi dau seama că fiecare avion, fiecare fregată şi fiecare tun trimis spre conflict măresc şansele să înceapă o confruntare care se poate solda cu pierderi dramatice?

Cum de este acceptat astăzi ca după ce lumea a trecut razant în 2008 şi la începutul lui 2009 printr-o criză care era cât pe ce să aducă întuneric în case, să blocheze bancomatele şi viaţa de zi cu zi, acum iarăşi să se ajungă la o situaţie de tensiune generalizată determinată de data aceasta de un conflict militar?

Cine are interes să transforme estul Europei într-un focar de destabilizare oare nu îşi dă seama că această destabilizare se va extinde ca o molimă în întreaga Europă şi apoi în întreaga lume?

Pentru că, în nebunia sau nenebunia lor, liderii nu vor da înapoi odată ce simt că au sprijin din spate. După cum arată inclusiv revista americană de strategie Stratfor, Rusia are experienţa agresiunii franceze din secolul al XIX-lea, a celei germane din secolul al XX-lea şi acum va fi foarte uşor să le explice cetăţenilor săi că ce se întâmplă în Ucraina nu este decât o nouă agresiune a Vestului.

Pentru România şi în general pentru Europa de Est, o zonă care de 25 de ani îşi caută un nou drum şi abia dacă au ieşit cumva la lumină doar ţările de la marginea de vest, această criză militară este tot ceea ce se putea întâmpla mai prost.

Un lucru te izbeşte în fotografiile care ilustrează conflictul din Ucraina: sărăcia oamenilor. Cu un PIB per capita de 4.000 de dolari, la jumătate faţă de România, Ucraina este în medie un Botoşani de 80 de ori mai mare, cu 40 de milioane de locuitori.

România este în Uniunea Europeană, în NATO, dar dacă scoţi Bucureştiul şi 3-4 oraşe mai răsărite, ai aceleaşi imagini, în comune şi oraşe mai mici.

Numai asta le mai trebuia celor mai săraci oameni din Est, un război, tulburări ca în Africa sau Orientul Mijlociu.

Mali, Somalia, Kenya - numai acolo sunt întreţinute conflicte pentru a nu putea în veci să apară cumva competitori. Du războiul acolo unde sunt resursele, pentru a le avea mai uşor sub control. Caută tot timpul să destabilizezi, ca să preiei controlul şi să fii considerat un salvator, să aduci trupele de „menţinere a păcii“.

Crizelele financiare şi războaiele, spre deosebire de uragane sau cutremure, sunt catastrofe care pot fi evitate. Sunt „făcute“ de oameni, nu de natură. Oricine poate face ceva azi pentru a nu dezlega câinii războiului, să facă.

Iar România, aflată la marginea Europei, chiar aproape de epicentrul tragediei, să nu ajungă cumva să fie împinsă în faţă pentru a se implica în acest conflict care nu este al ei, pe motiv că pentru stabilitatea propriei sale regiuni luptă.

Războiul nostru este cu subdezvoltarea, cu satele şi oraşele părăsite din cauza lipsei locurilor de muncă, cu analfabetismul, cu lipsa de profesionalizare, cu scăderea nivelului de educaţie şi a puterii de cumpărare, cu recuperarea decalajelor faţă de vestul Europei de Est, nu faţă de Vest. Acolo este frontul nostru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO