ZF 24

Ciurel, CE Oltenia: Suntem extrem de expusi la un blackout. În decembrie sistemul energetic aproape a picat

Ciurel, CE Oltenia: Suntem extrem de expusi la un...

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2014, 11:53 2065

Sistemul energetic local este din ce in ce mai expus la un blackout din cauza faptului ca energia verde nu are in spate capacitati de back-up, o astfel de situatie fiind inregistrata in decembrie, anul trecut. Romania a trecut prin doua situatii limita cand sistemul energetic a picat. Prima a fost pe 4 martie 1977, când a fost cutremurul, iar a doua a fost pe 10 mai 1977cand sistemul energetic a picat timp de 4-5 ore, pagubele create atunci fiind chiar mai mari decât cele înregistrate după cutremur, spun oamenii din domeniu. Potrivit datelor de la Banca Mondială, cutremurul din 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a provocat pagube de două miliarde de dolari.

In prezent, problema este ca proiectele de energie regenerabila nu au in spate capacitati de back-up care sa protejeze sistemul energetic de caracterul variabil al acestei forme de electricitate.

"Suntem extrem de expusi la un blackout si nu doar Romania. In decembrie, sistemul aproape a picat pentru ca deodata un reactor de la Cernavoda s-a oprit iar vantul nu a mers conform predictiilor. In loc sa livreze 1.500 de MW in sistem, productia a fost zero. Nu mai aveam la ce sa mai dam drumul. Obligatia producatorilor de energie regenerabila de a avea un back-up trebuie sa fie trecuta in lege. Si in gol de sarcina (de exemplu in weekenduri cand scade consumul de energie - n.red.) ar trebui stabilit un procent de functionare pentru energia eoliana, pentru ca noi nu putem sa fim opriti si porniti dupa cum bate vantul. Sau ar putea primi preturi negative la energie, adica stai in piata, dar platesti", spune Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

In Romania functioneaza circa 2.500 de MW in proiecte eoliene si aproape 750 de MW in parcuri solare. Transelectrica a spus in repetate randuri ca sistemul energetic romanesc nu poate integra in siguranta decat 3.000 de MW in proiecte regenerabile. Dincolo de aceasta capacitate devin obligatorii investitii capabile sa echilibreze sistemul asa cum este hidrocentrala Tarnita-Lapustesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO