ZF 24

Clienţii care au cerut credite în euro rămân cu dosarele în aer

Clienţii care au cerut credite în euro rămân cu...

Autor: Ciprian Botea

05.08.2013, 21:22 5256

Decizia-surpriză a guvernului de a acorda garanţii doar pentru credite ipotecare în lei prin programul Prima casă „aruncă“ în incertitudine zeci de clienţi care au primit aprobarea băncii pentru un împrumut în euro şi au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obţinut finanţare pentru că plafonul de garanţii a fost epuizat între timp.

„Am primit aprobarea financiară pe suma maximă de 57.000 de euro. Am semnat un antecontract şi am virat proprietarului apartamentului un avans de 3.000 de euro. După trei săptămâni banca ne-a spus că s-au terminat fondurile şi noi nu mai intrăm în program. Sunt zeci de clienţi în situaţia noastră. Nu vreau credit în lei pentru că dobânda este cu 30% mai mare“, spune un tânăr, administrator al unei firme mici, care a aplicat pentru un credit încă din luna iunie.

Ministerul Finanţelor a modificat recent regulile din programul Prima casă şi va acorda garanţii doar pentru credite în lei, care sunt mai scumpe cu circa 3 puncte procentuale.

Aproximativ 95% din creditele ipotecare acordate până acum cu garanţia statului au fost în euro, ceea ce înseamnă că majoritatea clienţilor care au rămas cu dosarele suspendate după epuizarea vechiului plafon de garanţii solicitaseră un împrumut în valută.

„Ultimele informaţii pe care le deţi­nem de la Ministerul Finanţelor indică o suplimentare a plafonului de garanţii doar în moneda naţională. După publicarea noilor condiţii în Monitorul Ofici­al, programul va putea fi reluat de toate băncile participante“, au declarat la so­licitarea ZF reprezentanţii Fon­du­lui de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program.
 

Citeşte şi

Cu cât creşte rata la o garsonieră din Bucureşti prin noul program Prima Casă în lei

Ce se schimbă în regulile de la Prima casă

 

O soluţie ar putea fi realocarea garanţiilor în euro de la băncile care nu şi-au epuizat plafoanele alocate anterior către cele care au clienţi cu dosare aprobate şi cu antecontracte semnate, dar care nu au mai primit finanţare din cauza epuizării garanţiilor. Dacă va fi decisă o realocare a plafoanelor, soluţia pentru aceşti clienţi este fie să treacă din nou prin procesul de analiză pentru un credit în lei, fie să renunţe la dosar şi să ceară înapoi proprietarilor banii plătiţi drept avans.

Ministerul Finanţelor nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF privind eventuala alocare a unor garanţii suplimentare în euro pentru clienţii care au rămas cu dosarele blocate.

Bancherii spun totuşi că numărul solicitanţilor de credite aflaţi în această situaţie nu este semnificativ, iar ca soluţii aceştia propun trecerea la un credit în lei sau contractarea unui credit ipotecar standard.

„Există cazuri izolate în care cererile de credite aprobate de bancă nu pot fi onorate din cauza epuizării plafonului alocat. În aceste cazuri, banca a întreprins deja demersurile necesare suplimentării plafonului şi alocării de plafon în lei. Pentru cazurile deosebite se vor identifica produse de creditare personalizate ca soluţie alternativă, astfel încât clienţii să nu fie afectaţi“, au declarat reprezentanţii CEC  Bank.

Ipotecarele standard în euro au avans de minimum 25% din preţul locuinţei, în timp ce creditele Prima casă se vând cu avans de minimum 5%. Avan­sul mai mic a rămas singurul avantaj al programului Prima casă în condiţiile în care pe piaţă există deja de mai multă vreme credite standard cu dobânzi la acelaşi nivel cu costul creditelor garantate de stat.

Totodată, cei care au semnat antecontracte în euro şi vor opta pentru varianta unui credit în lei trebuie să suporte şi costurile cu schimbul valutar cu eventuala evoluţie nefavorabilă a cursului.

Creditele în lei au fost menţinute mult timp în plan secund de bancheri, astfel că din cele 93.000 de credite ipotecare vândute cu garanţia statului peste 95% sunt în euro.

Fondul de Garan­tare a aprobat doar de la începutul anului 17.000 de dosare de credit pentru credite în valoare de 600 mil. euro. Băncile mai au la dispoziţie un plafon de garantare de 180 mil. euro, dar cele mai multe au alocat aceşti bani pentru cererile primite deja.

Aproape toate băncile mari au epuizat plafoanele de garanţii alocate anterior şi acum aşteaptă noua fază a programului pentru a relua vânzările. Dintre jucătorii mari, doar Raiffeisen mai are plafon de garanţii, dar sumele rămase nu sunt semnificative.

 

Prima casă în lei, în scrisoarea de intenţie către FMI

Trecerea programului Prima casă exclusiv pe lei vizează dezvoltarea pieţei ipotecarelor în moneda naţională, care în prezent reprezintă doar 5% din total, dar şi a pieţei de obligaţiuni ipotecare în monedă locală, afirmă reprezentanţii guvernului în scrisoarea de intenţie către FMI, transmisă în cadrul acordului de tip preventiv de 4 mld. euro care urmează să fie încheiat.

„După finalizarea actualei etape din programul Prima casă, acesta va continua doar pentru împrumuturi în lei. Aceasta va ajuta la dezvoltarea pieţei creditelor ipotecare în lei şi va permite, de asemenea, emisiuni viitoare de obligaţiuni ipotecare în lei”, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie transmisă de guvern către FMI. Guvernul face referire în aceeaşi scrisoare şi la garanţiile acordate pentru creditele contractate de IMM-uri, unde vizează modificări în ceea ce priveşte costul şi maturitatea.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO