ZF 24

Clujul a câştigat un proiect de 1,5 mil. euro pentru un sistem de iluminat ecologic

Clujul a câştigat un proiect de 1,5 mil. euro pentru un...

Autor: Laurentiu Cotu

24.07.2014, 15:14 343

Primăria Cluj-Napoca va implementa în perioada următoare un sistem de iluminat ecologic în cadrul unui proiect de peste 6,8 mil. lei (aproximativ 1,5 mil. euro), susţinut în principal din fonduri elveţiene.

Guvernul elveţian a aprobat săptămâna trecută proiectul depus de primăria Cluj-Napoca în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, prin care va fi modernizat atât iluminatul interior pentru două clădiri ale municipalităţii Cluj-Napoca, cât şi iluminatul public stradal pentru un număr de 22 de străzi. Astfel, vor fi înlocuite 1.094 de aparate de iluminat în interior şi 1.358 de aparate de iluminat public.

’’Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente în birourile şi culoarele de acces care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu aparate de iluminat moderne, utilizând tehnologia LED. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite managementul, controlul şi monitorizarea reţelelor de iluminat public prin control de la distanţă, wireless’’, au declarat reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrică cu circa 44 %

pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior. Reducerea anuală totală preconizată a costului energiei electrice este de aproximativ 65.000 de euro, potrivit primăriei Cluj-Napoca. În perioada următoare va fi semnat contractul de finanţare între primăria Cluj-Napoca şi Ministerul Finanţelor Publice, după care va fi demarată licitaţia de proiectare şi de execuţie a acestui obiectiv.

Primăria Cluj-Napoca a mai depus încă două proiecte prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, care în prezent se află în stadiu de evaluare tehnico-economică la Guvernul elveţian. Este vorba despre un proiect de 7 mil. lei ce presupune înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu două staţii de încărcare, respectiv de un proiect pentru reabilitarea termică a unităţilor preuniversitare din Cluj-Napoca, în valoare de 6 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO