ZF 24

Clujul primeşte încă o palmă de la Napolact: Friesland ar putea reloca producţia din Baciu la Târgu Mureş, după ce recent a închis fabrica de brânzeturi de la Ţaga

Clujul primeşte încă o palmă de la Napolact:...

Autor: Laurentiu Cotu

19.06.2013, 15:00 14459

Producătorul de lactate Napolact din Cluj-Napoca, parte a grupului Fries­landCampina România, ar putea reloca producţia de la fabrica de lactate din Baciu, judeţul Cluj, în Târgu Mureş, conform autorităţilor locale. Astfel, Napolact ar putea renunţa la singura fabrică pe care o mai deţine în judeţul Cluj, în condiţiile în care unitatea din comuna Ţaga a fost închisă luna trecută, iar fabrica din Huedin în urmă cu patru ani.

FrieslandCampina susţine că informaţiile privind închiderea fabricii de la Cluj sunt speculaţii

’’Zvonurile că Napolact intenţionează să oprească producţia la fabrica din Baciu circulau încă de acum o lună, când compania a decis să închidă fabrica de la Ţaga. Pe de altă parte, FrieslandCampina este o companie privată şi nu văd cum am putea influenţa noi această decizie. Oficial, reprezentanţii companiei nu au făcut încă nici un anunţ, însă din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii din zonă, în mare parte aceştia nu mai vând lapte către Napolact’’, a declarat pentru ZF Transilvania Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Pe de altă parte, primarul din Baciu spune că din informaţiile pe care le deţine, neoficial, intenţia Napolact este să oprească activitatea de la Baciu în lunile iulie-august.

 ’’Date concrete, oficiale, nu am în acest sens, însă circulă local informaţia că fabrica Napolact din localitatea noastră urmează să fie închisă. În aceste condiţii ar urma să fie afectaţi în jur de 300 de oameni. Nu cred că toată producţia va fi oprită, în condiţiile în care aici funcţionează şi o linie de producţie a îngheţatei’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Florin Mureşan, primarul comunei Baciu.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj spun că nu au primit o notificare cu privire la o posibilă intenţie a Napolact de a închide fabrica din Baciu. Pe de altă parte, pentru o eventuală disponibilizare colectivă, instituţia trebuie anunţată cu 60 de zile înainte de luarea aceastei decizii, conform AJOFM Cluj. Friesland nu a oferit informaţii despre o posibilă relocare a fabricii Napolact din Baciu, în Târgu Mureş.

În urmă cu aproximativ o lună de zile, Friesland a decis să închidă fabrica de brânzeturi de la Ţaga, judeţul Cluj, cu o tradiţie de 43 de ani de activitatea, iar în urma acestei decizii 12 oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Fabrica de lactate din comuna Ţaga, situată la circa 60 km de municipiul Cluj-Napoca, era specializată în producerea de brânzeturi fermentate.

Oficialii companiei spuneau la acel moment că: ”Decizia a fost luată ca urmare a interesului scăzut pe care consumatorii români îl au pentru specialităţile de brânzeturi româneşti. Acest fapt a dus la scăderea continuă a vânzărilor şi, implicit, a producţiei, deşi compania a făcut investiţii foarte mari în campanii de promovare a gamei de brânzeturi de la Ţaga", potrivit reprezentanţilor FrieslandCampina.

Pe de altă parte, în urmă cu aproape patru ani acţionarii Napolact au decis închiderea unei alte fabrici din judeţul Cluj, cea de la Huedin, în care lucrau aproximativ 100 de oameni. Capacităţile de producţie ale fabricii din Huedin au fost transferate la fabrica Napolact din Baciu. Mai mult, după închiderea fabricii din Huedin în anul 2008, FrieslandCampina a decis în prima parte a anului 2009 să vândă brandul de îngheţată Napoca catre Unilever, producătorul detergentului Dero şi al margarinei Rama. Această tranzacţie, împreună cu scăderea vânzărilor de lactate, au afectat rezultatele grupului pe plan local, potrivit informaţiilor de la acea dată.

FrieslandCampina România a realizat în anul 2011 o cifră de afaceri de 382,7 mil. lei (90,4 mil. euro), un câştig net de 6,8 mil. lei (1,6 mil. euro), cu un număr mediu de 617 angajaţi, conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice. În ceea ce priveşte compania Napolact, parte a grupului FrieslandCampina România, aceasta a avut în 2011 afaceri de circa 222,4 mil. lei (52,5 mil. euro), un profit net de 9,2 mil. lei (2,2 mil. euro) şi un număr mediu de 348 angajaţi, conform aceleiaşi surse.

Povestea Napolact a început în anul 1905, când a fost atestată la Cluj-Napoca firma de produse lactate ’’Atelierul Vlad’’, unde se fabricau unt şi brânză de vacă. Aceast atelier se dezvoltă în timp, ajungând în anul 1936 să producă şi iaurt, brânzeturi fermentate sau brânză topită. În anul 1948 atelierul Vlad devine ’’Întreprinderea de industrializarea laptelui Cluj’’, iar în anul 1990 societatea se transformă în Napolact. În judeţul Cluj, Napolact avea fabrici, magazine şi depozite în Dej, Baciu, Ţaga, Huedin şi Cluj-Napoca, însă în prezent singura unitate care mai funcţionează încă este cea din Baciu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO