ZF 24

CM de fotbal din Brazilia, cel mai scump din istorie într-o ţară unde sărăcia a ieşit în stradă

Pentru stadionul Manea Garrincha din Brazilia, remodernizat în 2010 pentru Cupa Mondială şi inaugurat în 2013, cheltuielile finale sunt de 900 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât estimările iniţiale

Pentru stadionul Manea Garrincha din Brazilia, remodernizat în 2010 pentru Cupa Mondială şi inaugurat în 2013, cheltuielile finale sunt de 900 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât estimările iniţiale

Autor: Liviu Popescu

08.06.2014, 17:02 599
Brazilia, una dintre marile economii emergente ale lumii, organizează anul acesta cel mai costisitor campionat de fotbal din istoria FIFA cu costuri estimate la aproximativ 11 miliarde de dolari, justificate de autorităţi prin investiţiile mari în infrastructură, iar de critici prin nivelul ridicat al corupţiei.

Meciurile se vor disputa pe 12 stadioane, dintre care şapte au fost special construite pentru turneu, iar restul reamenajate, unele pe ultima sută de metri, ceea ce a contribuit probabil la costurile mari, aceasta într-un stat în care populaţia a protestat masiv în vara anului trecut contra sărăciei.

Pentru cele 12 arene, din tot atâtea oraşe, costurile sunt de aproximativ patru miliarde de dolari, de patru ori mai mult decât estima FIFA în 2007 înainte ca Brazilia să fie aleasă gazda campionatului, scrie The Guardian.

Cu un cost mediu de 62 de milioane de dolari pe meci pentru fiecare dintre cele 64 de partide, plus încă alte şapte miliarde de dolari destinate infrastructurii, turneul din Brazilia este de trei ori mai scump decât cel găzduit de Africa de Sud în 2010.

Pentru stadionul Manea Garrincha din Brazilia, remodernizat în 2010 pentru Cupa Mondială şi inaugurat în 2013, cheltuielile finale sunt de 900 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decât estimările iniţiale. Acesta este al doilea cel mai scump stadion din lume după Wembley din Marea Britanie. Costurile pentru stadionul brazilian au venit direct din banii contribuabililor, scrie agenţia de presă Associated Press. Spre comparaţie, Germania a cheltuit în 2006, când a organizat campionatul mondial, 1,86 miliarde de dolari pentru cele 12 stadioane, iar Africa de Sud, pentru zece stadioane, a cheltuit acum patru ani 1,48 miliarde de dolari.

Transportul aerian reprezintă cea mai mare problemă de infrastructură, potrivit reprezentanţilor comitetului organizatoric. Dacă un suporter al Braziliei doreşte să-şi susţină echipa doar în meciurile din grupă, după jocul de deschidere din Sao Paulo acesta ar trebui să parcurgă 2.370 km până în Fortaleza, iar apoi încă 1.700 km până în Brazilia.

Autorităţile estimează că aproximativ 600.000 de suporteri vor ajunge în Brazilia cu avionul, iar alte trei milioane de brazilieni vor folosi transportul aerian pentru deplasarea între cele 12 oraşe pentru a-şi susţine echipele favorite. Starea precară a drumurilor şi sistemul neadecvat de transport public au forţat guvernul brazilian să ia măsuri pentru a suplimenta liniile de transport aerian şi chiar să privatizeze unele companii aeriene, cum s-a întâmplat în 2012 când din privatizarea a trei aeroporturi guvernul brazilian a încasat 10,8 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Costurile suportate de FIFA pentru acest campionat au avut, de asemenea, o valoare record. Cele 32 de echipe participante îşi vor împărţi fonduri de la FIFA de 576 milioane de dolari, cu 37% mai mult faţă de campionatul mondial din Africa de Sud. Suma include premii de 358 milioane de dolari. Echipa câştigătoare va fi recompensată cu 35 milioane de dolari, cu cinci milioane de dolari mai mult decât a încasat Spania în Africa de Sud, iar cea clasată pe locul doi 25 milioane de dolari, scrie Thompson Reuters.

Fiecare dintre echipe va primi o primă de 1,5 milioane de dolari pentru acoperirea „costurilor de pregătire“, faţă de 500.000 de dolari alocaţi în 2010.

Guvernul brazilian va cheltui aproximativ 800 milioane de dolari pentru a se asigura că turneul va fi „unul dintre cele mai sigure evenimente sportive din istorie“ şi intenţionează să mobilizeze un ofiţer de poliţie pentru fiecare 50 de suporteri. Circa 150.000 de forţe de ordine plus încă 20.000 de angajaţi ai unor companii private de securitate vor fi mobilizaţi pe întreaga durată a evenimentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO