ZF 24

Coface estimează că economia României va creşte în acest an cu 2,7%

Coface estimează că economia României va creşte în...

Autor: Cristina Cuncea

29.01.2015, 10:31 132

Coface estimează că economia României va creşte în acest an cu 2,7%, într-un scenariu de bază, faţă de maxim 2,5% în 2014, nivelul de anul trecut depinzând de consumul din luna decembrie.

"În toamnă am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, însă dată fiind evoluţia din primele nouă luni estimăm că la sfârşitul anului trecut creşterea va fi mai puternică, de 2,5%. România are nevoie de mai mult decât atât pentru a recupera decalajele, dar 2,9% în primele nouă luni ale anului este o evoluţie bună. Motoarele de creştere economică au fost în primul rând consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o creştere bună şi consistentă şi 2014 este al doilea an consecutiv de creştere consistentă, şi producţia industrială, cu un avans de 7,4%, ceea ce arată soliditate şi perspective optimiste", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Constantin Coman, directorul de ţară Coface România.

Formarea brută de capital în scădere, pe fondul reducerii cu 15% a investiţiilor publice, a influenţat negativ creşterea economică, potrivit Coface.

Creşterea din 2015 va fi susţinută de consumul privat, aportul mai important al formării brute de capital, atât în mediul privat cât şi public, un aport 0 la creşterea economică din partea agriculturii şi aportul negativ din partea relaţiilor comerciale externe, arată Coface.

Coman estimează pentru 2015 o creştere a consumului însă cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populaţia şi companiile se orientează mai ales spre economii pentru a-şi achita datoriile.

Acest element reiese din datele privind soldul creditelor către populaţie şi companii, nivelul creditării înregistrând o contractare şi nivelul depozitelor.

"Astfel, în scenariul de bază avansul PIB-ului real pentru 2015 este estimat la 2,7%, existând posibilitatea de a varia între 2,5 şi 3%, în condiţiile în care agricultura va înregistra o dinamică apropiată de tendinţa pe termen lung", se arată într-un comunicat al Coface.

FMI şi Comisia Europeană anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,5%.

Compania estimează pentru începutul anului o inflaţie anuală de sub 1%, urmând ca aceasta să înregistreze un trend crescător către ţinta BNR, de 2,5%, în a doua jumătate a anului. Astffel, inflaţia medie anualizată pentru 2015 nu va depăşi 2%.

Coface a menţinut ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală. Estonia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia au ratinguri superioare celui din România A3, nemodificate, în timp ce Cehia a obţinut un rating superior faţă de 2014, A4 cu perspectivă de creştere.

Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Letonia şi Turcia au acelaşi rating cu România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO