Companii

Studiu Coface asupra insolvenţelor. T1 2017 debutează cu un paradox al extremelor: minimul insolvenţelor din ultimii 10 ani, dar pierderile financiare sunt la un maxim istoric

Iancu Guda, Services Director, Coface România

Iancu Guda, Services Director, Coface România

Autor: Roxana Rosu

25.04.2017, 14:35 394

România a ajuns la un minim istoric la numărul de insolvenţe, dar, paradoxal, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri au atins de asemenea un maxim, iar antreprenoriatul este la un nivel foarte scăzut, se arată într-o analiză Coface.

Astfel, pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), în primul trimestru al anului curent s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu aproximativ 22% faţă de aceeasi perioada a anului anterior, când s-au deschis 2.237 insolvenţe. ”În ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor înregistrate de către firmele insolvente care depăşesc valoarea cumulată a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric”, se arată în analiză.

„Primul trimestru al anului curent debutează cu un paradox al extremelor: minimul insolvenţelor din ultimii zece ani, cuplat cu un maxim al impactului financiar în aceeaşi perioadă analizată. Paradoxul este determinat de provocări structurale în câteva sectoare cheie ale mediului de afaceri românesc. Sectorul fabricării produselor textile este afectat de creşterea salariului minim pe economie, dinamică ce nu este corelată cu evoluţia productivităţii. Acest fenomen afectează negativ întreg mediul de afaceri, în condiţiile în care ponderea salariului minim relativ la cel mediu a crescut de la 27% în 2008, la aproape 50% în 2017”, precizează Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO