ZF 24

Comisia Europeana: Fara masuri suplimentare, deficitul bugetar urca la 8% din PIB

05.05.2010, 11:27 25

Daca Guvernul nu ia masuri suplimentare, deficitul bugetuluigeneral consolidat pe 2010 ar putea ajunge la 8% din PIB (dupametodologia UE - ESA), afirma Comisia Europeana in documentul deprezentare a prognozelor de primavara pentru statele membre.

"Este de asteptat ca misiunea aflata in Romania sa ajunga la unacord cu Guvernul in privinta unor masuri compensatoriisuplimentare pentru reducerea deficitului", se arata indocument.

Va invitam la sondaj: Care ar fi raul cel mai mic? Romania trebuie samajoreze impozitele pentru a aduce mai multi bani la buget. Ce atialege daca ati fi in postura de a lua o decizie de politicaeconomica?

In ultimele zile s-au aglomerat zvonurile privind o iminentamajorare a TVA si a cotei unice pentru alimentarea bugetului cu maimulti bani.

Astazi urmeaza sa aiba loc discutiile decisive intre Guvern,presedintele Basescu si FMI.

Comisia are in vedere neindeplinirea programului de colectare aveniturilor in trimestrul I, mai ales la TVA, contributii socialesi impozit pe profit, precum si riscul depasirii cheltuielilorbugetate. De asemenea, noteaza ca este de asteptat ca Guvenul saincaseze numai circa jumatate din banii pe care ar trebui sa-iachite Rompetrol (571 mil. euro).

Dupa calculele Bruxelles-ului, Romania a avut anul trecut undeficit de 8,3% din PIB, semnificativ peste tinta de 7,8%corespunzatoare obiectivului de 7,2% stabilit cu FMI dupa metoda"cash".

Deocamdata, Comisia merge pe noua prognoza a FMI de crestereeconomica de 0,8% in acest an. "Un factor de risc este consolidareafiscala mai slaba decat s-a planificat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO