ZF 24

Comisia Europeană: fraţii Micula trebuie să ramburseze banii primiţi de la statul român în urma procesului de la Washington

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.03.2015, 14:18 11858

Comisia Europeană a realizat o investigaţie amănunţită în urma căreia reiese că despăgubirile plătite de statul român fraţilor Micula ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiţii încalcă normele UE privind ajutoarele de stat.

Astfel, cei doi antreprenori-care au beneficiat de acele ajutoare de stat în calitate de investitori suedezi- trebuie să ramburseze sumele deja primite.

Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au câştigat în premieră în 2013 despăgubiri de 376 milioane de lei (85 mil. euro) de la statul româîn cadrul unui arbitraj internaţional.

Cei doi fraţi au câştigat după 8 ani procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj ICSID de la Washington pe motiv că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca in­vestitori străini, din Suedia. Ei ceruseră 250 mil. dolari despăgubiri, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi.

Printr-o hotăre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia. Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Instituţia subliniază că schema de încurajare a investiţiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiţi investitori şi, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

"Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil şi trebuie să fie rambursate de către beneficiari."

Ziarul Financiar vă recomandă şi 

SSD-uri de 10 TB la preţ de harddisk, disponibile în viitorul apropiat

 
 
 

Misterele celor mai scumpe credite din România. Sute de mii de clienţi au împrumutat 500 de milioane de euro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO