ZF 24

Comitetului pentru Stabilitate Financiară recomandă BNR menţinerea ratei amortizorului anticiclic la 0%, îndatorarea populaţiei fiind sub pragul de alertă

Comitetului pentru Stabilitate Financiară recomandă BNR...

Autor: Roxana Rosu

14.03.2017, 15:16 138

Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF), din care fac parte şi ministrul Finanţelor Publice, guvernatorul BNR şi preşedintele ASF, recomandă Băncii Naţionale să menţină amortizorul anticiclic de capital pentru instituţii de credit la 0%, nivel implementat pe 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea foarte atentă a evoluţiilor privind îndatorarea sectorului populaţiei.

Amortizorul anticiclic de capital este un instrument macroprudenţial pentru prevenirea şi limitarea creşterii excesive a creditului şi a îndatorării sectorului neguvernamental. Rata adecvată a amortizorului anticiclic de capital se stabileşte periodic.

Conform celor mai recente analize, îndatorarea totală a crescut suplimentar, dar continuă să se menţină sub pragul de alertă, se arată în comunicatul CNSF.

Membrii Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF) sunt  Ministrul Finanţelor Publice, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Directorul executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Membrii CNSF vor emite periodic recomandări privind aplicarea amortizorului anticiclic de capital în România. Banca Naţională a României va continua să analizeze semnalele care indică acumularea de vulnerabilităţi privind creditarea anumitor sectoare, în vederea identificării riscurilor sistemice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO