ZF 24

Concluzii de la Davos: Solutia pentru criza este infiintarea unei banci de active toxice

Concluzii de la Davos: Solutia pentru criza este jocul de-a "banca buna/banca rea"
01.02.2009, 14:19 139

Crearea unor asa-zise "banci rele" ar putea fi singura solutie pentru una din cele mai grave crize financiare din ultimele generatii, insa consecintele acestor planuri guvernamentale ar putea fi izolarea creditarii si deglobalizarea sistemului financiar, scrie Reuters.

Dupa aproape 100 de ore de dezbateri la Forumul Economic Mondial de la Davos, mai multi politicieni, bancheri si economisti au ajuns la concluzia ca masurile necoordonate ale statelor pentru sustinerea sistemelor bancare nationale vor fluctua in jurul solutiilor de tip "banca buna/banca rea".

Economia globala, care potrivit prognozei FMI isi va incetini ritmul de crestere pana aproape de zero anul acesta, pentru prima data dupa al doilea razboi mondial, nu isi poate reveni pana cand sistemul financiar nu fa fi stabilizat, a declarat vicepresedintele Fondului, John Lipsky, sambata.

Acest lucru nu se poate intampla, potrivit opiniei mai multor experti, pana cand activele toxice care distrug balantele financiare ale bancilor nu sunt indepartate "chirurgical" de catre guverne si plasate in asa-zisele "banci rele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO