ZF 24

Concurenţa: Un kilometru de autostradă la câmpie costă mai mult decât unul la deal. Cum a ajuns România să plătească 12 mil. euro pe kilometru la şes

Concurenţa: Un kilometru de autostradă la câmpie...

Autor: Andreea Neferu

28.08.2013, 13:25 2284

Preţul mediu al unui kilometru de autostradă construit la şes este de 23,34 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în timp ce un kilometru de autostradă la deal costă mai puţin, 20,87 milioane de lei (4,6 milioane de euro), arată o anchetă realizată de Consiliul Concurenţei pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şI autostrăzi.

“La zonă de şes, în România, preţurile au variat în intervalul 2,68 mil. euro (tronsonul Feteşti-Cernavodă) şi 11,61 mil. euro (varianta de ocolire Piteşti), în Bulgaria între 2 mil. euro (tronsonul Tracia-Nova Zagora-Yambol) şi 2,8 mil. euro (Hemus-Sofia şi Yana), iar în Polonia în intervalul 4,6 mil. euro (Zgorzelec – Krzyzowa) şI 12,4 mil. euro (Zgorzelec-Krzyzowa)”, potrivit reprezentanţilor Concurenţei.

Raportul realizat de Concurenţă reprezintă primul de acest gen din România care încearcă să explice particularităţile construcţiei de şosele, precum şi structura pieţei şi a jucătorilor din construcţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO