ZF 24

Conducerea SIF2 a discutat cu BVB despre oportunitatea convocării AGEA

Conducerea SIF2 a discutat cu BVB despre oportunitatea...

Autor: Roxana Pricop

30.07.2013, 17:34 306

Preşedintele SIF Moldova Costel Ceocea a discutat azi cu membrii Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) despre momentul în care este cel mai bine să convoace acţionarii în Adunarea Generală Extraordinară pentru a supune la vot trecerea la sistemul dualist şi modificarea actului constitutiv.

Bursa a demarat o procedură de consultare a acţionarilor după ce la începutul lunii, SIF Moldova, acţionară cu 4,99% din capitalul BVB, a cerut conducerii să convoace acţionarii în AGA Extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist prin care bursa de la Bucureşti să fie condusă de un consiliu de supraveghere şi un directorat. A doua solicitare a SIF Mol­do­va este includerea pe ordinea de zi a AGEA a modificării actului constitutiv ast­fel încât să se poată lua decizii mai uşor. De asemenea, SIF Moldova a mai cerut împuternicirea Consiliului Bursei să iniţieze acţiunile necesare astfel încât în termen de 60 de zile să prezinte acţionarilor o strategie şi un plan de acţiune privind colaborarea cu OPSPI pentru utilizarea mecanismelor specifice pieţei de capital în proiectele de privatizare, precum şi un proiect complet privind înfiinţarea contrapărţii centrale.

"Am avut o întâlnire de lucru iar conducerea BVB ne-a confirmat încă o dată că problemele cerute de noi sunt obiective şi că sunt incluse ca priorităţi pe agenda BVB. După ce vor fi consultaţi şi ceilalţi acţionari semnificativi, vom stabili care este momentul cel mai oportun pentru a convoca Adunarea Extraordinară. Nu vrem să se mai repete situaţia de a nu avea suficient cvorum pentru a ţine o adunarea extraordinară", a spus Costel Ceocea.

"Vom stabili de comun acord cu acţionarii momentul cel mai bun pentru convocarea AGEA", a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Având în vedere că cererea SIF Moldova a fost întărită şi de alţi doi acţionari ai BVB, iar astfel s-a depăşit pragul de 5% cât este necesar pentru a obliga conducerea BVB să convoace AGA, convocarea AGEA ar fi trebuit să aibă loc imediat şi Bursa ar fi riscat din nou să nu fie îndeplinit cvorumul de 75% la prima convocare, şi de 50% la a doua convocare într-o perioadă în care mare parte din investitori sunt în concediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO