ZF 24

Consumul a scăzut cu 5%, iar cele mai afectate au fost micile companii. Marii consumatori au recuperat pe final de an

Autor: Roxana Petrescu

17.04.2014, 00:08 424

După un nou an de scădere a consumului de energie, cu 5%, ritm dublu faţă de cel din 2012, anul trecut se apropie de nivelul din 2009, cel mai dur an de criză prin care a trecut România după căderea Lehman Brothers, care a adus o reducere a cererii interne de aproape 9%. Consumatorii necasnici reglementaţi, adică acei mici consumatori care încă mai beneficiază de tariful reglementat, au cerut anul trecut cu 17% mai puţină energie, în timp ce la nivelul marilor consumatori consumul s-a stabilizat, arată raportul anual pe 2013 publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Anul trecut, România a consumat circa 49,7 TWh de energie, cu 5% mai puţin decât în 2012 şi cu 9% mai puţin decât în 2008, cel mai bun an pentru economia locală. Producţia de energie însă a avut o variaţie relativ mică faţă de 2012, fiind susţinută de o dublare a exporturilor de energie.

Strict pe categorii de consumatori, cei mai afectaţi au fost consumatorii necasnici alimentaţi în regim regle­mentat, categorie în care intră şi micile afaceri, de exemplu, unde cererea de energie s-a redus cu aproape 17%. Cererea din partea populaţiei s-a redus şi ea cu 2,6%, anul 2013 fiind ca­racterizat printr-o iarnă destul de blândă şi o vară răcoroasă, lucru care şi-a pus amprenta şi asupra con­sumului.

Pe segmentul de mari consumatori, care au forţa de a-şi negocia singuri contractele de energie, anul trecut a adus o stabilizare a cererii, recuperarea având loc mai ales în ultimele trei luni ale anului. În primele nouă luni ale anului, de exemplu, cererea din partea segementului concurenţial era cu 3% mai mică faţă de cea din 2012. Mai mult, cererea de energie venită din partea marilor consumatori în 2013 a fost mai mare cu aproape 34% faţă de cea din 2008.

Şi în cazul populaţiei cererea de energie de anul trecut a fost mai mare decât cea din 2008, singura categorie care nu şi-a revenit la nivelul de dinainte de criză fiind cea reprezentată de consumatorii necasnici regle­men­taţi. De altfel, reducerea de ansamblu a consumului de energie din 2013 faţă de 2012 poate fi pusă în mare parte pe seama unui apetit tot mai scăzut din partea segmentului necasnic regle­mentat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO