ZF 24

Consumul creşte cu doar 4,5% în aprilie după ce introducerea accizei a lovit vânzările de carburanţi

Consumul creşte cu doar 4,5% în aprilie după ce...

Autor: Cristina Roşca

04.06.2014, 00:08 258

Consumul a avansat în luna aprilie cu 4,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă ritmul de creştere a în­ce­tinit la o treime faţă de avansul anual postat în martie pe fondul scăderii vânzărilor de carburanţi imediat după introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Vânzările de carburanţi au scăzut cu peste 6% în aprilie după ce în luna martie creş­teau cu 17,4% în serie brută, un avans re­cord, pe care însă transportatorii şi analiştii îl puneau pe seama conjuncturii economice, respectiv faptul că guvernul urma să intro­du­că de la 1 aprilie noua acciză.

Scăderea venită dinspre carburanţi a fost însă contrabalansată de avansul vânzărilor de ali­mente şi produse nealimentare (10,6% în serie brută şi respectiv 9,2%). Executivii lan­ţurilor de magazine din comerţul modern spun la rândul lor că simt o revenire a con­su­mu­lui după ce în lu­nile ante­rioa­re afirmau că avan­sul este doar o ci­fră statistică. Astfel, Jean Baptiste Dernoncourt, şeful opera­ţiu­nilor de peste 1 mld. euro ale Carr­efour în Ro­mânia, spu­nea re­cent că evolu­ţia con­su­mului a fost o sur­priză plăcută în acest an, lucrurile au în­ce­put să mear­gă în di­rec­ţia bună şi creş­terea con­su­mu­lui nu mai este doar o cifră ofi­cială. El a adăugat că vede oa­me­nii că vin în ma­ga­zi­ne la cum­pă­rături şi ve­de şi că au în­ceput să se mişte alte sectoare ale eco­no­miei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO