ZF 24

Consumul de şerveţele şi hârtie igienică stagnează la 5,5 kilograme pe locuitor, dar piaţa atrage zeci de milioane de euro datorită exportului

Consumul de şerveţele şi hârtie igienică stagnează...

Autor: Mirabela Tiron

09.05.2014, 21:33 1861

Consumul de hârtii igienico-sanitare (hârtie igienică, prosoape de bucătărie, şerveţele) a stagnat în ultimii doi ani la 108.000 tone pe piaţa locală, adică 5,5 kilograme în medie pe cap de locuitor, după ce în perioada 2004-2010 producţia s-a dublat pe fondul investiţiilor realizate de fabricile locale, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Patronatul Industriei de Celuloză şi Hârtie- Rompap. Piaţa este estimată la 473 mil. dolari (365 mil. euro).

„Fabricile locale au produs 112.000 tone de hârtie igienico-sanitară anul trecut, din care 44.000 de tone au mers la export. România a importat 40.000 de tone de hârtie igienico-sanitară. Potenţialul de dezvoltare al acestei pieţe este mare având în vedere că încă suntem codaşi la consumul de hârtii igienico-sanitare“, a declarat Constantin Chiriac, preşedintele Rompap. „Orice investiţie în producţia de hârtie igienică este bine-venită.“

Recent, fabrica Petrocart din Piatra-Neamţ a pus în funcţiune o linie de producţie de hârtii igienico-sanitare (hârtie igienică, şerveţele, prosoape din hârtie).

„Investiţia în linia de producţie s-a ridicat la 12 milioane de euro şi am finalizat-o acum. Am demarat producţia, capacitatea totală este de 25.000 de tone anual. Investiţia a început în mai 2011“, a spus Adrian Vais, directorul general al fabricii Petrocart din Piatra-Neamţ, cu afaceri de 29 de milioane de lei şi un profit brut de 228.000 de lei, potrivit raportului publicat pe bursă.

Vânzarea de hârtie igienică a contribuit cu 42% în totalul veniturilor companiei. Capacitate de producţie a fabricii era de circa 10.000 de tone de hârtii igienico-sanitare până la punerea în funcţiune a noii linii de producţie.

Şeful fabricii a spus că o parte din producţie va fi vândută pe piaţa locală şi o parte va merge la export.

Acţionarii Petrocart sunt Asociaţia Petroact, cu 43,4%, SIF Banat-Crişana cu 28,5% şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO