ZF 24

Cosmote confirmă împrumutul de 225 mil. euro de la BERD şi alte 7 bănci. Finanţarea, pentru licenţele şi reţeaua 4G

Nikolai Beckers, CEO al Romtelecom şi Cosmote România (stânga) şi James Hyslop, Directorul BERD România

Nikolai Beckers, CEO al Romtelecom şi Cosmote România (stânga) şi James Hyslop, Directorul BERD România

Autor: Adrian Seceleanu

24.07.2013, 14:42 342

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, va primi o finanţare de 225 milioane euro din partea BERD, respectiv 75 de milioane euro din surse proprii ale BERD şi 150 milioane euro credit sindicalizat din partea unui grup format din şapte bănci comerciale, a anunţat compania, confirmând informaţiile publicate de ZF în ediţia din 4 iulie 2013.

“Aranjori principali mandataţi pentru acest credit sindicalizat sunt ING Bank şi Société Génerale, aranjorii principali sunt Erste Group Bank şi Eurobank Private Bank Luxembourg iar Citibank, NBG Bank Malta şi Raiffeisen Bank International sunt Aranjori”, au precizat reprezentanţii Cosmote.
Acest împrumut va permite Cosmote România să finanţeze reînnoirea licenţelor şi să îşi îndeplinească obligaţiile de plată pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum şi să acopere o parte din investiţiile necesare dezvoltării reţelei, au adăugat reprezentanţii companiei.

Cosmote a cumpărat anul trecut, la o licitaţie organizată de statul român licenţe de comunicaţii în valoare de 179,88 mil. euro, valabile până în anul 2029.

„Pentru BERD, construirea unei infrastructuri IT&C de încredere este esenţială pentru încurajarea inovaţiei şi a industriilor moderne centrate pe cunoaştere”, a spus James Hyslop, Directorul BERD România. „În toate ţările în care BERD derulează proiecte de investiţii, telecomul este un sector extrem de dinamic, bazat pe cunoaştere. Suntem încântaţi că prin acest împrumut contribuim la eforturile Cosmote România de a creşte piaţa telecom din România, în beneficiul utilizatorilor şi al mediului de afaceri. Suntem, în egală măsură, onoraţi de faptul că această tranzacţie este un proiect implementat în parteneriat cu Grupul OTE, implicând, de asemenea, un grup extins de bănci cu tradiţie”, a adăugat acesta.

Această finanţare este un vot de încredere pentru piaţa din România, a spus Michael Tsamaz, Preşedinte şi CEO al Grupului OTE. „Acest acord reprezintă un vot de încredere pentru România, pentru viitorul şi oportunităţile pe care ţara le oferă. De asemenea, este o dovadă a încrederii pe care BERD o manifestă pentru Grupul OTE, pentru stabilitatea sa financiară şi procesele de transformare de succes derulate. În ciuda condiţiilor macroeconomice, ne concentrăm în continuare pe crearea de valoare pentru publicul local şi investim în viitor, prin construirea infrastructurii telecom de mâine”, a spus Tsamaz.

Prin acest împrumut, Cosmote îşi consolidează resursele, a spus Nikolai Beckers, CEO al Cosmote România. „Industria telecom este intens influenţată de investiţii, iar schimbările tehnologice se întâmplă rapid. Cosmote România, în calitate de furnizor complet de servicii de comunicaţii, a lansat serviciile 4G în aprilie acest an, confirmând încă o dată strategia orientată spre clienţi. Prin acest împrumut din partea BERD, ne consolidăm resursele, astfel încât să putem urma un plan optim de investiţii pentru dezvoltarea serviciilor în bandă largă”, a afirmat Beckers.
De la lansarea operaţiunilor sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro în peste 330 de proiecte în România, angrenând peste 12 miliarde de euro pentru acestea, din surse externe de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO