ZF 24

Costul leilor a ajuns la un minim istoric. Scad ratele la credite

Costul leilor a ajuns la un minim istoric. Scad ratele la...

Autor: Ciprian Botea

16.12.2013, 21:05 5537

Dobânda la care băncile se împrumută în lei pe termen de trei luni de pe piaţa monetară (reflectată de indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în contractele de credite de retail în lei) a ajuns la un nou minim istoric, de 2,5%/an, ceea ce înseamnă rate mai mici de anul viitor pentru debitorii ale că­ror rate variabile urmează să fie ajustate în perioada următoare.

Faţă de ultima ajustare a dobânzilor, la sfârşitul lunii septembrie, indicatorul Robor la 3 luni este în scădere cu trei sferturi de punct procentual, ceea ce ar urma să se reflecte într-o scădere cu circa 100 de lei a ratei lunare la un credit ipotecar de valoare medie. Majoritatea băncilor urmează să ajusteze costul creditelor cu dobândă variabilă la sfârşitul acestei luni.

Analiştii se aşteaptă ca dobânzile pe piaţa monetară să rămână la niveluri scăzute din moment ce băncile au prea multă lichiditate, iar majoritatea prognozelor indică o continuare a politicii de relaxare a dobânzii-cheie la lei în prima parte a anului viitor.

„Dobânzile pe piaţa monetară rămân la niveluri foarte joase în contextul lichidităţii foarte bune şi al relaxării politicii monetare. Mă aştept ca lichiditatea din sistemul bancar să rămână la un nivel foarte bun în condiţiile în care BNR şi-a menţinut angajamentul de a administra în mod adecvat lichiditatea din piaţă (un mesaj prin care banca centrală sugerează că va permite o volatilitate mai mare a dobânzilor – n. red.)“, consideră Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS.

Determinantă pentru evoluţia favorabilă a costului leilor a fost reducerea dobânzii de politică monetară de către BNR cu 1,25 puncte procentuale în patru şedinţe consecutive (iulie, august, septembrie şi noiembrie). O reducere de încă o jumătate de punct este aşteptată la începutul anului viitor.

Totodată, banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piaţă în condiţiile în care nu s-a confruntat cu presiuni semnificative pe cursul de schimb, astfel că ratele dobânzilor au scăzut mult sub nivelul ratei-cheie. Analiştii se aşteaptă ca BNR să lase lichiditate suficientă în piaţă chiar dacă se va confrunta cu presiuni pe cursul de schimb.

Clienţii persoane fizice au credite în lei de circa 35 miliarde de lei, dar o parte importantă sunt încă împrumuturi cu dobândă fixă (credite de consum acordate înainte de 2010).

Scăderea dobânzilor pe piaţa monetară a făcut din ipotecarele în lei, ignorate mult timp de clienţi şi de bancheri, o alternativă la împrumuturile în valută. bancherii au ajuns să vândă lunar circa 2.000 de ipotecare în lei, potrivit unor calcule ale ZF efectuate pe baza datelor publicate de BNR.

Doar prin programul guvernamental Prima casă, care a trecut din august exclusiv pe componenta în lei, au fost acordate într-un interval de trei luni credite ipotecare de peste 700 milioane de lei. Stocul creditelor ipotecare în lei a ajuns în prezent la circa 3 miliarde de lei.

Cele mai ieftine ipotecare în lei ajung în prezent la o dobândă efectivă de circa 6% pe an şi mai au doar un pas înainte să egaleze costul împrumuturilor în valută. Ar fi nevoie ca indicatorul Robor la 3 luni să coboare spre 2% pe an pentru ca dobânzile creditelor în monedă locală să se egalizeze cu cele ale creditelor în valută.

De la începutul anului, dobânda Robor a scăzut cu peste trei puncte procentuale, ceea ce înseamnă o economie lunară de circa 400 de lei pentru un client cu un credit ipotecar de valoare medie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO