ZF 24

Creditarea nu şi-a revenit în primele două luni, dar băncile au adunat un profit net de jumătate de miliard de lei

Autor: Razvan Voican

17.04.2014, 12:03 407

Sistemul bancar a înregistrat la sfârşitul lunii februarie un profit net cumulat de circa 500 mil. lei, uşor mai mare decât câştigul cu care s-a încheiat întreg anul 2013, deşi bancherii s-au plâns de primele două luni de business din acest an. Zona corporate a fost practic îngheţată, însă unele semne de revenire a încrederii au apărut pe segmentul retail, unde scăderea dobânzilor începe să stimuleze interesul pentru credite.

În spatele profitului aparent încurajator sistemul a continuat să se confrunte cu aceleaşi mari probleme: rata creditelor neperformante a continuat să urce ajungând la 22,5% în condiţiile în care stocul total de credite s-a erodat mai departe, până la 218,3 mld. lei, iar pro­cesul de reducere a expunerilor băncilor străine s-a reflectat în echilibrarea aproape totală a raportului dintre credite şi depozite (100,8% la sfârşitul lunii februarie – nivel care ilustrează înlocuirea resurselor externe cu cele de pe piaţa locală).

Băncile au continuat să facă provizioane pentru a ţine pasul cu dinamica neperfor­man­telor şi au menţinut un grad de aco­perire confortabil de 89,7% luând în calcul provizioanele constituite după normele IFRS şi filtrele prudenţiale cerute de BNR. În ce priveşte filtrele, bancherii au primit anul acesta o gură de oxigen importantă prin aplicarea unui prim pas de reducere de 20%, procesul de eliminare totală a filtrelor introduse la momentul trecerii sistemului la contabilitatea IFRS urmând să se încheie în 2018. Luând în calcul numai provizioanele IFRS, gradul de acoperire a neperfor­mantelor a fost de 67,6% la sfârşitul lunii februarie, similar celui din decembrie 2013.

Dezintermedierea, o altă constantă la nivelul sistemului bancar în ultimii ani, este scoasă în evidenţă nu numai de egalizarea dintre stocul de credite şi cel de depozite, ci şi de reducerea necontenită a expunerii celor 9 bănci străine  cu prezenţă locală im­por­tantă (Erste Group, Raiffeisen, Euro­bank, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank) care în martie 2009 semnaseră acordul de la Viena pentru menţinerea finanţărilor, acord care a expirat însă în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO