ZF 24

Creditele de consum revin pe plus după doi ani. Martie a fost cea mai bună lună pentru ipotecare

Creditele de consum revin pe plus după doi ani. Martie a...

Autor: Ciprian Botea

02.05.2014, 00:07 777

După revenirea din retailul de mâncare, îmbrăcăminte şi electroIT, a urmat plusul din auto, iar acum creşte şi creditarea.

Creditarea de retail începe să dea semne mai consistente de revenire, dovadă că populaţia capătă încredere să treacă din nou pragul sucursalelor bancare pentru împrumuturi ipotecare şi mai nou pentru credite de consum.

După doi ani în care soldul a scăzut de la lună la lună, creditele de consum revin pe plus în martie faţă de februarie. De asemenea, martie a fost cea mai bună lună din istoria creditului imobiliar în lei, înregistrând un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivalează cu vânzarea a circa 2.500 de credite.

Băncile aveau la sfârşitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare în lei de 4,5 miliarde de lei, dublu faţă de nivelul din vara anului trecut şi de trei ori peste nivelul înregistrat cu numai doi ani în urmă.

Creşterea economică mai consistentă de anul trecut, la care se adaugă ceea ce analiştii aşteaptă pentru trimestrul întâi, un plus de peste 3-4%, începe să se simtă şi în piaţa de consum, de la îmbrăcăminte, mâncare, auto, locuinţe şi până la credite bancare.

Criza care a venit peste noapte în anul 2008 a lovit în plin aceste pieţe, care îşi revin foarte greu chiar şi după cinci ani.

„Avansul din martie al creditului în lei vine după două luni cu dinamică pozitivă, dar fragilă. Chiar şi creditul de consum a crescut pentru prima dată în ultimele 20 de luni“, comentează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS.

Băncile aveau în portofolii credite de consum în lei de 23,1 miliarde de lei la finalul lunii martie, în creştere cu echivalentul a 100 milioane de lei faţă de luna februarie. Creditul de consum scăzuse constant începând din iulie 2012. În aceste condiţii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrează încă un minus de 700 milioane de lei.

La nivel agregat, creditul în lei pentru populaţie şi companii a făcut un salt lunar de peste 2% în martie şi a ajuns la 81 miliarde de lei. Este pentru prima dată din 2010 încoace când creditul privat în lei revine peste pragul de 40% din totalul finanţărilor acordate de bănci.

Determinante pentru accelerarea creditării în lei în ultimele luni au fost trecerea programului Prima casă exclusiv la varianta în lei din vara anului trecut, precum şi ciclul de relaxare monetară derulat de BNR din iulie 2013 până în martie anul acesta. Dobânzile la lei s-au apropiat în prezent de cele la euro, astfel că debitorii nu mai au niciun motiv să-şi asume riscul valutar aferent unui împrumut în euro.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

reluarea creşterii stocului finanţărilor de consum în martie; opinia Flo­rentinei Cozmâncă, senior economist al RBS.

- impactul trecerii Prima Casă exclusiv pe lei 

- evoluţia Robor , costul mediu al unui credit ipotecar 

- date despre creditele de consum 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO