Suprafaţa viticolă a României se împarte aproape în mod egal între vii nobile, deţinute de societăţi viticole care deţin plantaţii cu o suprafaţă medie de 10 hectare, şi vii hibride - rezultate din încrucişarea a diferite soiuri - care sunt deţinute de micii producători de vin pentru autoconsum, spune Cristian Saitariu, directorul general al Jidvei, unul dintre jucătorii mari din industrie.
În opinia lui, productivitatea scăzută a acestui sector este cauzată de subcapitalizarea cronică, lipsa cooperării în diferite forme şi vârsta înaintată a personalului implicat în activităţi agricole, precum şi de gradul ridicat de fărâmiţare al terenurilor agricole, inclusiv cele viticole.
„Problema fragmentării excesive a exploataţiilor agricole nu este specifică doar viticulturii, acest neajuns fiind general valabil în agricultura românească, fiind unul dintre factorii care determină o productivitate scăzută, alături de subcapitalizarea cronică, lipsa cooperării în diferite forme şi vârsta înaintată a personalului implicat în activităţi agricole“, a precizat Cristian Saitariu.