ZF 24

Criza rublei ruseşti ameninţă susţinerea Transnistriei, care s-ar putea reorienta spre UE

Criza rublei ruseşti ameninţă susţinerea...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.02.2015, 19:37 431

Moscova a refuzat să prelungească un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari acordat Transnistriei, scria la începutul lui ianuarie cotidianul pro-Kremlin Nezavisimaia Gazeta, citând o sursă din cadrul Sovietului Suprem, organismul legislativ separatist de la Tiraspol. Guvernul rus nu a confirmat informaţia, însă experţi moldoveni o consideră credibilă.

Câteva sute de mii de locuitori, inclusiv etnici ruşi şi ucraineni, se confruntă cu o situaţie dificilă, după ce Rusia a sistat în vară plata unor pensii, şi după creşterea, în ultima perioadă a preţurilor la hrană, utilităţi şi medicamente. Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în 1992, după ce separatişti proruşi locali susţinuţi de unităţi din cadrul armatei ruse au respins forţele moldovene, iar de atunci supravieţuirea acestui teritoriu depinde de prezenţa trupelor ruseşti de menţinere a păcii şi de subvenţiile trimise de la Kremlin.

Însă Rusia se confruntă în prezent cu propriile dificultăţi, iar capacitatea Guvernului rus de a susţine în continuare atât Transnistria, cât şi regiunile separatiste proruse georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, se află sub presiune.

"Judecând după situaţia economică dificilă şi deteriorarea continuă (a condiţiilor) din regiunea Transnistria, mai ales după criza din Ucraina şi prăbuşirea rublei ruseşti, informaţia pare plauzibilă", a declarat Ion Tornea, un analist de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale din Chişinău, referindu-se la informaţia publicată de Nezavisimaia Gazeta. "Federaţia Rusă se află într-o criză multilaterală şi nu poate să arunce cu bani în stânga şi-n dreapta", adaugă Oazu Nantoi, directorul Institutului pentru Politici Publice din capitala moldoveană.

Însă un lider transnistrean dă asigurări că Moscova este angajată în continuare în ajutorarea regiunii separatiste proruse - dar nu la nivelul de odinioară. Astfel, în prezent gazul nu mai este furnizat gratis, iar pensionarii nu mai pot călători fără să plătească pe mijloacele de transport în comun, a declarat Dmitri Soin, un membru al Sovietului Suprem. El a mai declarat că salariile din sectorul public au fost reduse, de vara trecută, cu 20%, iar plata suplimentelor la pensie sistată.

Soin a avertizat că pierderea ajutoarelor ruseşti, pe lângă măsurile anterioare, ar putea "conduce republica nerecunoscută într-un dezastru economic", în contextul în care Tiraspolul înregistrează deja un deficit bugetar de 404 milioane de dolari, raportat la proiectul de buget pentru 2015.

În acest context, Transnistria caută noi surse de venit, iar începând din martie maşinilor înmatriculate în afara regiunii li se va solicita un "card verde" la intrare. Taxa urmează să fie aplicată mai întâi vehiculelor din Uniunea Europeană (UE).

În schimb, la Tiraspol circulă zvonuri potrivit cărora urmează să le fie impuse noi taxe "celor care nu studiază şi nu muncesc în instituţiile transnistrene", potrivit unei familii al cărei fiu studiază în Republica Moldova. Aceste informaţii nu au putut fi confirmate din surse independente, precizează publicaţia britanică.

Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru agenţia rusă Tass, că "prognoza pentru economia (transnistreană) pentru primul semestru (din 2015) este negativă", adăugând că industria a înregistrat pierderi, iar în unele cazuri a oprit producţia. Date oficiale arată că exporturile din ianuarie către Rusia erau de 3,5 ori mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2014, iar comerţul cu Ucraina şi Republica Moldova a stagnat.

Şevciuk a afirmat că transnistrenii înţeleg că are loc o "replanificare" a bugetului Rusiei, dând asigurări că "proiectele umanitare" vor continua, fără să ofere alte detalii.

În acest context, unii apreciază că Uniunea Europeană (UE) ar putea să fie o sursă de "uşurare economică". Potrivit lui Şevciuk, 30% din exporturile transnistrene sunt efectuate deja către UE, însă - potrivit publicaţiei - o stimulare a comerţului cu Europa implică o politică de realiniere. Bruxellesul a renunţat la taxarea bunurilor provenind din Transnistria, însă înţelegerea expiră în 2016. Până în prezent, Transnistria a refuzat să se alăture Acordului de Liber-Schimb semnat anul trecut de către UE cu Republica Moldova şi Ucraina.

"Dacă până la sfârşitul anului Transnistria nu se reorientează către Europa", cu scopul de a păstra aceste scutiri de taxe, "sectoarele textil şi metalurgic, dar şi alte industrii, vor fi afectate dur", a apreciat Soin.

Liderii de la Tiraspol nu ascund faptul că se confruntă cu o problemă şi au anunţat un concurs de planuri cincinale "anticriză", al cărui câştigător va obţine un premiu în valoare de 45.000 de dolari, potrivit agenţiei ruseşti Tass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO