ZF 24

Cronologia crizei financiare: Cele mai importante evenimente din ultimul an si jumatate

17.02.2009, 09:18 471

Avandu-si originea in incercarea creditorilor ipotecari americani de a pune la dispozitia cat mai multor consumatori bani pentru achizitionarea unei locuinte, criza financiara a evoluat intr-un mod neasteptat in ultimul an si jumatate, generand falimente spectaculoase, producand milioane de someri si afectand toate sectoarele economiei, de la retail la industria auto.

Cu un an in urma putini oameni auzisera de criza pietei de creditare, acum insa expresia a intrat in vocabularul obisnuit.Definit drept “o lipsa severa de lichiditati” acest fenomen a inceput sa se manifeste in august 2007 cand vestile proste legate de situatia a doua fonduri administrate de banca franceza BNP Paribas au generat o majorare brusca a costurilor de creditare, facand lumea financiara sa inteleaga cat de grava era situatia. Totusi, radacinile crizei creditelor pot fi regasite mult mai devreme.

Problemele subprime

Intre 2004 si 2006, dobanda de referinta a bancii centrale americane (Fed) a urcat de la 1% la 5,35%, generand o incetinire puternica activitatii de pe piata imobiliara rezidentiala din Statele Unite.

Proprietarii de locuinte achizitionate pe credit, dintre care multi de-abia puteau sa-si plateasca rata lunara la banca in momentul in care dobanda era scazuta, au inceput sa intre in incapacitate de plata. Numarul creditelor ipotecare subprime devenite neperformante a atins un nivel record in situatia in care acest tip de credite riscante era destinat consumatorilor cu venituri scazute sau bonitate indoielnica.

Impactul numarului din ce in ce mai mare de credite neperformante s-a resimtit rapid in intreg sistemul financiar global, pentru ca multe dintre ipotecile acordate pe piata subprime au fost “impachetate” sub forma unor instrumente financiare si vandute mai departe institutiilor financiare si investitorilor individuali.

Semne de avertizare

2007

aprilie
New Century Financial, companie specializata in acordarea de credite subrime, intra in faliment si concediaza jumatate din angajati. In conditiile in care firma vanduse mare parte din ipoteci altor banci, colapsul pietei subrime incepe sa-si faca simtite efectele asupra bancilor din intreaga lume.

iulie
Banca de investitii Bear Stearns anunta investitorii ca vor primi mai putini bani decat au investit in cadrul a doua fonduri de hedging administrate de catre companie. Anuntul vine dupa ce o banca rivala a refuzat sa acorde un imprumut care ar fi salvat cele doua fonduri.
Stirea este urmata de o declaratie a presedintelui Fed, Ben Bernanke, care avertizeaza ca turbulentele subprime ar putea costa sistemul financiar 100 mld. dolari.

Turbulentele se intensifica

9 august
BNP Paribas anunta inghetarea retragerilor de lichiditati din cadrul a doua fonduri de investitii ale bancii, in situatia in care banca franceza intampina dificultati in a evalua corect activele acestora. Argumentul oficialilor BNP se baza pe “o evaporare completa a lichiditatilor” de pe piata. Acesta este primul semnal al reticentei institutiilor financiare in a acorda imprumuturi interbancare.
In aceeasi zi, Banca Centrala Europeana injecteaza 95 mld. euro pe piata bancara in incercarea de a imbunatati gradul de lichiditate. In urmatoarele zile suma este majorata cu inca 108,7 mld. euro. Fed, Banca Japoniei si banca centrala a Canadei intervin de asemenea pe piata.

17 august
Banca centrala americana (Fed) isi reduce dobanda la care acorda imprumuturi bancilor comerciale cu 0,5%, pana la 5,75%, avertizand ca turbulentele financiare ar putea pune in dificultate cresterea economiei americane.

Colapsul unei banci

4 septembrie
Rata dobanzii interbancare urca la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Asa-numita rata Libor, de pe piata londoneza, ajunge la 6,7975%, mult peste dobanda oficiala de 5,75% a Bancii Angliei. Bancile fie nu sunt foarte sigure de soarta celorlati jucatori, fie au nevoie ele insele de banii pe care in alte conditii i-ar plasa pe piata interbancara.

13 septembrie
Presa dezvaluie ca Northern Rock, un creditor ipotecar britanic, si-a asigurat un imprumut de urgenta din partea Bancii Angliei, apeland la rolul acesteia de creditor in ultima instanta. Northern Rock se baza in buna masura pe piata interbancara pentru a-si finanta operatiunile, iar declansarea crizei financiare a oprit robinetul banilor care curgeau catre creditorul britanic.

Stirea referitoare la problemele Northern Rock a indus panica in randul deponentilor care au retras, in numai o zi, 1 mld. lire sterline din conturile bancii. Acestia au continuat sa-si retraga banii pana cand guvernul a intervenit pentru a garanta toate depozitele Northern Rock.

18 septembrie
Banca centrala americana isi reduce dobanda de politica monetara cu 0,5%, pana la 4,75%

19 septembrie
Dupa ce anterior refuzase sa injecteze bani pe piata interbancara, Banca Angliei anunta o licitatie in cadrul careia bancile britanice pot concura pentru 10 mld. lire sterline.

Pierderile uriase ies la iveala

1 octombrie
Banca elvetiana UBS este prima institutie financiara la nivel mondial care anunta pierderi in valoare de 3,4 mld. dolari, cauzate de expunerea masiva pe piata subprime. Presedintele si directorul executiv al bancii demisioneaza. Imediat, gigantul bancar american Citigroup este fortat sa efectueze reduceri de active contabile in valoare de 3,1 mld. dolari. La numai sase luni de la acest moment Citigroup adunase deja pierderi de 40 mld. dolari.

30 octombrie
Seful bancii de investitii Merill Lynch demisioneaza dupa ce firma a anuntat o expunere de 7,9 mld. dolari pe piata creditelor subprime.

Ajutor de la stat

6 decembrie
Presedintele de la acea data al Statelor Unite, George W. Bush, initiaza un plan menit sa ajute peste un milion de proprietari de locuinte care se confruntau cu posibilitatea prescrierii ipotecii.

In aceeasi zi, Banca Angliei reduce dobanda de referinta cu 0,25%, pana la 5,5%.

13 decembrie
Fed coordoneaza o actiune fara precedent a cinci banci centrale din Europa, America de Nord si Asia, prin intermediul careia bancile comerciale au acces la lichiditati exprimate in dolari. Banca Angliei descrie aceasta operatiune drept o incercare de a “stopa perspectivele unei restrangeri semnificative a conditiilor de creditare”. Actiunea a avut un efect limitat, reducand temporar dobanda la care bancile se imprumuta intre ele.

17 decembrie
Bancile centrale continua sa mareasca sumele puse la dispozitia institutiilor financiare. Fed pune la bataie 20 mld. dolari, iar in ziua urmatoare Banca Centrala Europeana organizeaza o licitatie prin intermediul careia pune la dispozitia bancilor comerciale 500 mld. euro pentru a le ajuta sa treaca peste perioada de sfarsit de an.

Urmatorul val: Asiguratorii de obligatiuni

19 decembrie
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s isi reduce ratingul pentru o serie de asiguratori de obligatiuni. Exista temeri potrivit carora acestia nu au capacitatea de a-si indeplini obligatiile fata de creditori, fortandu-i pe acestia sa anunte noi pierderi.

2008

9 ianuarie
Banca Mondiala estimeaza ca economia globala isi va incetini ritmul de crestere in 2008, in conditiile in care criza financiara afecteaza cele mai bogate state ale lumii.

21 ianuarie
Pietele de capital din intreaga lume sufera cea mai grava scadere de dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

22 ianuarie
Banca centrala americana reduce dobanda de referinta cu 0,75%, pana la 3,5%, aceasta fiind cea mai insemnata operatiune de acest gen din ultimii 25 de ani. Miscare este menita sa impiedice economia americana sa alunece in recesiune. Pietele bursiere recupereaza pierderile din ziua precedenta.

31 ianuarie
MBIA, unul dintre cei mai mari asiguratori de obligatiuni, anunta pierderi de 2,3 mld. dolari, pe fondul expunerii la piata ipotecara a creditelor subprime.

Marile victime

7 februarie
Presedintele Fed, Ben Bernanke, isi exprima ingrijorarea cu privire la asiguratorii de obligatiuni, declarand ca monitorizeaza cu atentie evolutiile din acest segment “dat fiind efectul advers pe care problemele celor care garanteaza creditele l-ar putea avea asupra pietei financiare si asupra intregii economii”.
Banca Angliei reduce dobanda cu 0,25%, pana la 5,25%.

10 februarie
Liderii Grupului celor {apte state puternic industrializate spun ca pierderile generate de criza subprime s-ar putea ridica la 400 mld. dolari.

17 februarie
Dupa ce analizeaza mai multe propuneri de salvare a Northern Rock, inclusiv una venita din partea companiei Virgin Group condusa de Richard Branson, guvernul britanic anunta nationalizarea creditorului ipotecar.

17 martie
Bear Stearns, a cincea mare banca de investitii de pe Wall Street, este achizitionata de rivala JPMorgan in cadrul unei tranzactii in valoare de 240 mil. dolari. Cu doar un an inainte banca de investitii valora 18 mld. dolari.

28 martie
Nationwide estimeaza ca preturile locuinetelor britanice se vor prabusi pana la sfarsitul lui 2008, dupa ce anterior prevedea o stagnare a preturilor.

Sfarsitul ipotecii fara avans

2 aprilie
Moneyfacts, agentia care monitorizeaza produsele financiare de pe piata din Marea Britanie, spune ca aproape 20% din produsele oferite de bancile britanice au fost retrase de pe piata in numai o saptamana. Cinci zile mai tarziu creditul ipotecar cu avas zero dispare de pe piata, cand ultimul produs de acest gen este retras de banca Abbey.

8 aprilie
Fondul Monetar International (FMI), care supravegheaza economia mondiala, avertizeaza ca pierderile generate de criza creditelor s-ar putea ridica la 1.000 mld. dolari. Oficialii institutiei spun ca turbulentele din sectorul subprime se extind si pe celelalte segmente, precum piata imobiliara comerciala, creditele de consum si cele destinate corporatiilor.

10 aprilie
Banca Angliei reduce dobanda de referinta cu cu 0,25%, pana la 5%.

21 aprilie
Banca centrala de la Londra anunta detaliile unui plan in valoare de 50 mld. lire menit sa ajute bancile comerciale afectate de criza, permitandu-le acestora sa schimbe instrumentele riscante bazate pe ipoteci cu obligatiuni de stat.

Bancile incep sa ceara ajutor

22 aprilie
Royal Bank of Scotland anunta un plan de strangere de lichiditati de la actionari, in schimbul carora acestia urmau sa primeasca actiuni cu drepturi de alocare atasate in valoare de 12 mld. lire sterline. Banca anunta, de asemenea, reduceri de active contabile de 5,9 mld. lire.

25 aprilie
Persimmon devine primul constructor britanic care anunta o reducere semnificativa a activitatii pe fondul turbulentelor de pe piata ipotecara si al prabusirii increderii consumatorilor. Vanzarile companiei scazusera cu 25% in primele patru luni ale anului.

30 aprilie
Prima scadere anuala, din ultimii 12 ani, a preturilor locuintelor britanice este raportata de Nationwide. Preturile erau cu 1% mai mici decat in perioada similara din 2007, dupa ce timp de sase luni consecutiv numarul locuinelor achizitionate scazuse dramatic.

22 mai
Banca elvetiana UBS, una dintre cele mai afectate institutii in urma declansarii crizei creditelor, lanseaza un plan de strangere de lichiditati in valoare de 15,5 mld. dolari, in incercarea de a acoperi o parte a pierderilor de 37 mld. dolari cauzate de expunerea la piata americana a creditelor subprime.

25 iunie
Barclays anunta un plan de majorare a capitalului cu 4,5 mld. lire sterline. Fondul de investitii suverane Qatar Investment Authority investeste 1,7 mld. lire in banca britanica, primind 7,7% din actiunile companiei. O parte a actionarilor deja existenti isi majoreaza portofoliile detinute.

Creditorii importanti pe marginea prapastiei

8 iulie
Camera de Comert a Marii Britanii publica un studiu in care se vorbeste pentru prima data de eventualitatea aparitiei recesiunii in Regat. Intre timp, principalul indice al bursei londonez, FTSE 100, se prabuseste pe o piata in deriva, dupa ce a pierdut peste 20% din valoare fata de nivelul record inregistrat in 2007.

14 iulie
Autoritatile financiare intervin pentru a sprijini cei mai mari doi creditori ipotecari americani, Fannie Mae si Freddie Mac. In conditiile in care cele doua companii detineau sau garantau credite ipotrecare in valoare de 5.000 mld. dolari, autoritatile nu-si puteau permite sa le lase sa se prabuseasca. In saptamanile anterioare se inregistrase un val de panica in randul investitorilor cu privire la prabusirea celor doi creditori, ceea ce a generat o scadere abrupta a valorii actiunilor acestora.

21 iulie
Doar 8% din actionarii HBOS se arata dispusi sa cumpere titlurile in valoare de 4 mld. lire sterline emise in cadrul unei actiuni de majorare a capitalului bancii britanice. Dar HBOS primeste cele 4 mld. lire, in conditiile in care actiunile ramase nevandute sunt achizitionate de companiile care au garantat noua emisiune de titluri de valoare.

28 august
Nationwide anunta ca preturile locuintelor britanice au inregistrat o scadere medie anuala de 10,5%. O zi mai tarziu creditorul Bradford & Bingley prezinta pierderi de 26,7 mld. lire sterline aferente primului semestru din 2008.

30 august
Ministrul britanic de Finante, Alistar Darling, avertizeaza ca economia tarii se confrunta cu cea mai grava criza din ultimii 60 de ani, precizand ca “actuala recesiune va fi mai profunda decat se estima anterior”.

5 septembrie
O serie de vesti negative venite de pe pietele globale genereaza cel mai semnificativ declin saptamanal al indicelui FTSE 100 din iulie 2002 incoace. In acelasi timp, datele oficiale indica o crestere a ratei somajului pana la 6,1%.

Furtuna se intensifica

7 septembrie
Creditorii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac – care detin sau garanteza aproape jumatate din ipotecile acordate pe piata americana – sunt salvati de guvernul american.

Secretarul de atunci al Trezoreriei, Henry Paulson, spune ca o eventuala prabusire a celor doua companii ar fi prezentat “un risc sistemic” la adresa intregii piete financiare.

10 septembrie
Banca de investitii Lehman Brothers anunta pierderi de 3,9 mld. dolari in cele trei luni incheiate pe 31 august.

15 septembrie
Dupa esuarea mai multor tentative de gasire a unui cumparator, Lehman Brothers intra in faliment, devenind cea mai mare banca americana care se prabuseste. Fostul sef al Fed, Alan Greenspan, avertizeaza ca ar putea urma si alte falimente de amploare.

Intre timp, o alta banca americana care se lupta sa supravietuiasca, Merill Lynch, isi da acordul pentru a fi achizitionata de Bank of America pentru 50 mld. dolari.

Banca centrala americana anunta un pachet de salvare in valoare de 85 mld. dolari destinat American International Group, cel mai mare asigurator din Statele Unite. AIG primeste creditul in schimbul a 80% din actiunile companiei.

17 septembrie
Lloyds TSB face publica preluarea celui mai mare creditor ipotecar britanic, HBOS, in cadrul unei tranzactii evaluate la 12 mld. lire sterline. Tranzactia, efectuata in urma unei prabusiri abrupte a actiunilor HBOS, a creat un gigant bancar care detine aproape o treime din depozitele si creditele de pe piata britanica.

25 septembrie
In cadrul celui mai mare faliment al unei banci comerciale americane, WashingtonMutual, care detinea active de 370 mld. dolari, este inchisa de autoritatile de reglmentare si vanduta catre rivala JPMorgan Chase.

28 septembrie
Criza creditelor loveste din plin sectorul bancar european dupa ce gigantul financiar belgiano-olandez Fortis este nationalizat partial pentru a i se asigura supravietuirea.

In Statele Unite, membrii legislativului ajung la un acord asupra planului de salvare a sistemului financiar initiat de Trezorerie. Programul permitea guvernului federal sa cheltuie 700 mld. dolari din banii contribuabililor pentru a cumpara active neperformante detinute de bancile aflate in dificultate. Este cea mai importanta interventie a statului de la Marea Depresiune incoace.

29 septembrie
In Marea Britanie, creditorul Bradford & Bingley este nationalizat. Guvernul de la Londra preia controlul asupra creditelor in valoare de 50 mld. lire streline ale bancii, in timp ce depozitele si sucursalele bancare sunt vandute bancii spaniole Santander.

Guvernul islandez preia controlul asupra celei de-a treia mari institutii financiare a tarii, Glitnir, dupa ce banca a intampinat probleme serioase in a-si asigura finantarea pe termen scurt.

Wachovia, cea de-a patra mare banca americana, este cumparata de rivala Citigroup in cadrul unei tranzactii intrumentate de autoritatile americane. Citi se angajeaza sa absoarba pierderile de 42 mld. dolari ale companiei.

Camera Reprezentantilor respinge planul de slavare financiara in valoare de 700 mld. dolari, generand noi tensiuni pe pietele bursiere internationale. Aceasta actiune pune noi semne de intrebare cu privire la capacitatea bancilor de a trece peste criza. Indicele Dow Jones se prabuseste cu 7%, sau 770 de puncte.

30 septembrie
Dexia intra pe lista bancilor europene salvate de la colaps pe fondul inrautatirii turbulentelor de pe piata. Dupa o noapte de negocieri, guvernele belgian, olandez si francez isi dau acordul pentru a injecta 6,4 mld. euro in cadrul companiei. In acelasi timp, guvernul irlandez anunta ca va garanta toate depozitele administrate de bancile locale pentru o perioada de doi ani.

Lupta cu turbulentele

3 octombrie
Camera Reprezentantilor adopta planul in valoare de 700 mld. dolari elaborat de Trezoreria americana pentru a sprijini sistemul financiar.

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie majoreaza limita de garantare a depozitelor pana la 50.000 lire sterline.

6 octombrie
Germania anunta un plan de 50 mld. euro pentru a salva unul dintre cei mai mari creditori ai tarii. Acordul de salvare a Hypo Real Estate, incheiat cu o serie de banci private, costa cu 15 mld. euro mai mult decat se estimase.

In acelasi timp, Islanda anunta un plan de sprijinire a sistemului bancar local. Bancile islandeze isi dau acordul pentru a vinde o parte a activelor lor externe.

7 octombrie
Guvernul islandez preia controlul asupra Landsbanki, cea de-a doua mare institutie financiara a tarii, care detine filiala Icesave din Marea Britanie.

8 octombrie
Executivul britanic face publice detaliile unui plan de salvare a sistemului financiar in valoare de 50 mld. lire sterline. De asemenea, guvernul ofera bancilor finantare pe termen scurt in valoare de 200 mld. lire.

Fed, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si bancile centrale din Canada, Elvetia si Suedia reduc dodanda de referinta cu 0,5% in cadrul unei actiuni concertate. Fed isi reduce dobanda la 1,5%, Banca Centrala Europeana la 3,75%, iar Banca Angliei la 4,5%.

11 octombrie
Ministrii de finante din tarile puternic industrializate isi asuma un efort comun de contracarare a crizei financiare. Liderii Grupului celor {apte emit un plan in cinci puncte menit sa dezghete piata de creditare in cadrul unei intalniri la nivel inalt la Washington.

13 octombrie
Guvernul de la Londra anunta pomparea de lichiditati in cadrul a trei dintre bancile din Regat, in cadrul uneia dintre cele mai importante actiuni de nationalizare din tara. Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB si HBOS au la dispozitie lichiditati totale de 37 mld. lire sterline.

14 octombrie
Administratia de la Washington dezvaluie detaliile unei actiuni prin intermediul careia injecteaza 250 mld. dolari in cadrul mai multoir banci, in incercarea de a readuce increderea in randul investitorilor.

15 octombrie
Datele privind vanzarile de sectorul american de retail indica o scadere de 1,2% in septembrie, cea mai mare din ultimii trei ani. Cifrele conduc la o intensificare a speculatiilor privind o propagare a crizei financiare in interiorul celorlalte sectoare ale economiei. Indicele Doa Jones pierde 733 de puncte, sau 7,87% - cea mai mare scadere zilnica in termeni procentuali din 26 octombrie 1987 incoace.

24 octombrie
Marea Britanie se afla pe marginea recesiunii, potrivit datelor anuntate de institutul de statistica de la Londra. Economia s-a contractat cu 0,5%, in trimestrul trei, aceasta fiind prima scadere din ultimii 16 ani.

30 octombrie
Banca centrala americana isi reduce dobanda de referinta de la 1,5% la 1%. Departamentul Comertului anunta ca economia americana s-a contractat cu 0,3% in perioada iulie-septembrie.

Criza se extinde

6 noiembrie
Fondul Monetar International aproba un credit de urgenta in valoare de 16,4 mld. dolari acordat Ucrainei.

Banca Angliei isi reduce dobanda de referinta de la 4,5% la 3%, iar banca Centrala Europeana de la 3,75% la 3,25%.

9 noiembrie
China anunta un pachet de stimulare economica in valoare de 586 mld. dolari, prin efectuarea de investitii masive in infrastructura si in sistemul de asigurari sociale si prin reducerea impozitelor platite de catre corporatii.

12 noiembrie
Sectretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson anunta ca guvernul federal a renuntat la planul de 700 mld. dolari care viza cumpararea de active toxice si se va concentra asupra imbunatatirii accesului consumatorilor la credite.

14 noiembrie
Zona euro intra oficial in recesiune dupa ce statisticile indica o contractie a economiei cu 0,2% in trimestrul trei.
Liderii celor mai dezvoltate 20 de state (G20) se intrunesc la Washington pentru a discuta masurile de contrcarare a crizei si cad de acord asupra implementarii unei reforme pe termen lung.

20 noiembrie
Fondul Monetar International aproba un credit de 2,1 mld. dolari pentru Islanda, dupa ce sistemul bancar al tarii se prabusise, in octombrie. Este primul credit acordat de FMI unui stat occidental in ultimele trei decenii.

23 noiembrie
Guvernul american anunta efectuarea unei injectii de lichiditate in valoare de 20 mld. dolari in cadrul gigantului bancar Citigroup dupa ce actiunile companiei s-au prabusit cu 60%.

25 noiembrie
Guvernul american anunta ca va injecta 800 mld. dolari pentru a stabiliza economia. A doua zi, Comisia Europeana dezvaluie detaliile unui plan de stabilizare economica in valoare de 200 mld. euro.

Intrarea in recesiune

1 decembrie
Recesiunea economiei americane este declarata in mod oficial de catre Biroul National de Cercetare Economica. Concluziile comitetului arata ca economia Statelor Unite a inceput sa se contracte inca din decembrie 2007.

11 decembrie
Bank of America anunta concedierea a peste 35.000 de angajati in urmatorii trei ani dupa preluarea Merill Lynch. Banca Centrala Europeana si Banca Angliei reduc din nou dobanda de politica monetara.

Urmatoarea victima: Industria auto

16 decembrie
Fed reduce dobanda de referinta de la 1% la un interval cuprins intre 0 si 0,25% - cel mai scazut nivel inregistrat vreodata.

19 decembrie
Administratia prezidentiala anunta un plan de sprijinire a celor trei mari constructori auto americani: General Motors, Ford si Chrysler. Cele trei companii urmau sa primeasca 17,4 mld. dolari.

29 decembrie

Trezoreria americana anunta un imprumut in valoare de 6 mld. dolari acordat GMAC, divizia financiara a producatorului auto General Motors.

Turbulentele continua in 2009

2009

8 ianuarie
Banca Angliei reduce dobanda de referinta la 1,5%, cel mai scazut nivel din cei 315 ani de existenta a companiei, continuand efortul de sprijinire a economiei britanice.

9 ianuarie
Datele oficiale arata ca rata somajului din Statele Unite a urcat la 7,2% in decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

15 ianuarie
Banca Centrala Europeana reduce dobanda din zona euro cu 0,5% pana la 2%. Este a patra miscare de acest gen in numai patru luni. In acelasi timp, guvernul de la Dublin anunta nationalizarea Anglo Irish Bank.

16 ianuarie
Guvernul american acorda Bank of America inca 20 mld. dolari din fondul de 700 mld. dolari. Imprumutul este destinat operatiunilor de integrare in structura companiei a firmei de brokeraj Merill Lynch.

23 ianuarie
Marea Britanie intra oficial in recesiune, statisticile indicand o sacdere a Produsului Intern Brut al tarii cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008.

5 februarie
Banca Angliei isi reduce dobanda de referinta pana la 1%, aceasta fiind a cincea reducere consecutiva din ultimele patru luni.

10 februarie
Fostii directori executivi ai marilor banci britanice isi cer scuze in fata parlamentarilor britanici pentru situatia in care au fost aduse institutiile financaiare. Cateva zile mai tarziu, bancherii americani sunt pusi in aceeasi ipostaza de membrii Congresului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO