ZF 24

Cum a ajuns o comună din Tulcea să bată recordul la datorii. Primar: „Ne-ar trebui 53 de ani să achităm”. Lista localităţilor care riscă să fie şterse de pe harta României

Cum a ajuns o comună din Tulcea să bată recordul la...

Autor: Loredana VOICULESCU

02.06.2014, 15:11 1097

După cazul Aninoasa, prima localitate în insolvenţă, alte trei comune din România au intrat în 2014, oficial, în stare de insolvenţă, după ce s-au înglodat în datorii. Dacă în trei ani nu reuşesc să îşi plătească datoriile ce însumează 11 milioane de euro, cele patru primării riscă să fie "şterse" de pe harta României. În aceeaşi situaţie sunt alte zeci de primării, dar pentru ele nu a fost deschisă oficial starea de insolvenţă. De altfel, vicepremierul Liviu Dragnea apreciază numărul acestora la "40 sau 60", afirmând că acestea fie sunt în insolvenţă, fie şi-au cerut intrarea în această stare. Cum gestionează edilii situaţia în funcţie de culoarea lor politică şi ce se întâmplă cu satele aflate în subordonarea comunelor în insolvenţă aflaţi din această ANALIZĂ GÂNDUL.

 Primăriile din Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Naruja (judeţul Vrancea) şi Aninoasa (Hunedoara) sunt cele patru administraţii locale din România care au intrat oficial în procedură de insolvenţă, prin decizii ale instanţelor de judecată. Aninoasa are aproape un an de la intrarea în insolvenţă, iar cele trei comune au intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

Cea mai îndatorată comună din România, Nalbant (Tulcea), are obligaţii de plată reprezentând 1.007,6% din totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Totalul arieratelor - plăţi restante mai mari de 90 de zile -înregistrate de primării şi consilii judeţene la 31 martie 2014 era de 249 milioane de lei, echivalentul a 56 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finanţelor. La acestea se adaugă arierate “în curs de calificare”, potrivit OUG 73/2013, în valoare de 360 de milioane de lei, adică alte 80 de milioane de euro. Astfel că primăriile au arierate totalizând circa 136 de milioane de euro.

În afară de cele patru primării aflate în insolvenţă, arierate mari au şi alte primării, între care Lupeni (Hunedoara), cu arierate de 39 milioane de lei, primăria Voineasa (Vâlcea) – cu 34 de milioane de lei, Sectorul 5 - arierate de 19 milioane de lei. Şi Primăria Capitalei avea arierate, mai exact de 1,56 de milioane de lei.

Citiţi mai multe despre analiza comunelor aflate în insolvenţă pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO