ZF 24

Cum ar afecta o pandemie de gripa economia

27.04.2009, 11:47 39

Gripa porcina care a omorat deja 81 de oameni in Mexic si a afectat persoane din Statele Unite, Canada, Europa si Noua Zeelanda, ar putea avea un impact economic important, in conditiile in care economia mondiala este deja cuprinsa de recesiune, scrie Reuters.

Banca Mondiala estima in 2008, inainte de criza economica, ca o pandemie de gripa ar putea costa pana la 3.000 de miliarde de dolari si ar putea determina scaderea PIB-ului global cu pana la 5%.

Industriile turistica si cea a transporturilor ar putea fi serios afectate. Calatorii si-ar putea anula deplasarile atat in interes personal, cat si in cel de serviciu, in conditiile in care multe companii au planuri prin care limiteaza deplasarile angajatilor daca se produce o astfel de pandemie.

The Air Transport Association a anuntat ca zborurile dintre SUA si Mexic nu au fost restrictionate. Aproximativ 5,9 milioane de cetateni americani au calatorit in Mexic in 2008.

Producatorii de carne de porc din Mexic si SUA s-ar putea confrunta cu o scadere a vanzarilor, cu toate ca nu exista indicii care sa arate ca gripa se transmite prin contact direct cu animalele.

Unii producatori de medicamente ar putea beneficia in aceste conditii. Medicamentele Tamiflu al Roche si Gilead Sciences si Relenza al GlaxoSmithKline si Biota sunt recomandate pentru tratamentul gripei si au dat deja rezultate in trantamentul gripei porcine.

Pretul petrolului ar putea scadea daca ar izbucni o epidemie globala care sa afecteze transporturile si activitatea economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO