ZF 24

Cum arată maşinăriile de 30 de tone care zguduie pământul la Constanţa în căutarea de gaze de şist. Galerie FOTO

Nomad 65

Nomad 65

Autor: Radu Bostan

03.11.2013, 14:43 3096

Compania de servicii geologice Prospecţiuni SA (PRSN) a început lucrările de achiziţie de date seismice în judeţul Constanţa, aceasta fiind prima etapă în explorarea pentru gaze de şist. Compania efectuează prospecţiunile pentru grupul american Chevron, care deţine trei licenţe de explorare în regiune.

Metoda utilizată pentru realizarea unei hărţi a subsolului presupune folosirea a două echipamente, respectiv o sursă care emite unde seismice şi un receptor care înregistrează undele reflectate în subsol, procesul fiind similar cu sonarul de pe nave.

"Facem măsurători la suprafaţa pământului în mod similar cu lucrările pe care le face un medic de ecografie", spune Mihai Mitroi, vicepreşedinte Prospecţiuni.

Sursa poate fi explozibilul, dar în proiectul de la Constanţa compania foloseşte nişte utilaje uriaşe numite vibratoare, dotate cu o presă care loveşte pământul. Lovitura este percepută de un observator aflat la o distanţă de circa 10 metri de utilaj ca un cutremur de intensitate mică, cu durata de circa o secundă, însă de la o distanţă mai mare, de 20 de metri, efectul este insesizabil. Operatorii utilajelor compară efectul vibraţiilor cu trepidaţiile provocate de trecerea unui camion de mare tonaj.

Undele seismice generate de această maşină au o arie de penetraţie de până la 6.000 de metri.

Utilajele folosite la prospecţiunile din Constanţa sunt fabricate de firma franceză Sercel şi costă în jur de 200.000 de dolari fiecare, a mai spus Mitroi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO