ZF 24

Cum au salvat instalatiile de brad economia in decembrie: consumul de energie a urcat la acelasi nivel cu cel din 2008

Cum au salvat instalatiile de brad economia in decembrie: consumul de energie a urcat la acelasi nivel cu cel din 2008
29.12.2009, 17:14 22

Consumul de energie electrica, un indicator promt asupraevolutiei unei economii, care a scazut puternic anul acesta pefondul crizei economice, si-a revenit in ultima luna din 2009ajungand la acelasi nivel cu cel din decembrie anul trecut.

Potrivit datelor Transelectrica pentru primele trei saptamani dindecembrie, consumul de energie a fost foarte aproape de celinregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, diferenta fiind dedoar -0,3% in ultima luna a acestui an comparativ cu decembrie2008. Mai mult, au existat zile in care consumul de energie de anulacesta a fost mai mare comparativ cu cel de anul trecut, cresterilefiind si de circa 10%.

Factorii care stau la baza acestei redresari sunt atat scadereatemperaturii caracteristica acestei perioada precum si redresareadin unele sectoare economice.
Tendinta de revenire a consumului de energie a inceput sa fiesesizata incepand cu lunile octombrie si noiembrie cand scaderilefata de aceleasi perioada din 2008 au fost de numai 6,6%, respectiv3,4%, in contextul in care de la inceputul anului s-au inregistratscaderi lunare de consum chiar si de 11,5%, cum a fost cazul luniiaprilie.
Si in ceea ce priveste consumul de gaze naturale s-a remarcat oredresare la sfarsitul acestui an. Astfel, de la scaderi chiar side 34% in al doilea trimestru al anului, in octombrie si noiembrieconsumul de gaze a ajuns sa fie cu doar 5% mai mic comparativ cuperioada similara a anului trecut.

In cazul gazelor naturale, un factor important care a dus laredresarea consumului a fost decizia Ministerului Economiei de a-ialimenta pe marii consumatori industriali, printre care se numarasi combinatele chimice, numai cu gaze din productia interna caresunt de doua ori mai ieftine comparativ cu cele din import.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO