ZF 24

Cum funcţionează un arbitraj în care preşedintele CCIR Mihail Vlasov ar fi cerut 1 mil. euro ca să intervină

Mihail Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea aproximativ 200.000 de euro

Mihail Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea aproximativ 200.000 de euro

Autor: Andrei Cîrchelan

20.03.2014, 00:02 1126

Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ (CCIR), instituţia la care preşedintele CCIR Mihail Vlasov ar fi pretins că intervine în favoarea unui om de afaceri contra sumei de 1 mil. euro, este varianta locală a marilor curţi de arbitraj internaţional. Aici, un dosar cu pretenţii de 5 mil. euro, de exemplu, impune cheltuieli de minimum 144.000 euro.

Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea aproximativ 200.000 de euro şi ar fi cerut în total 1 mil. euro pentru a interveni într-un proces de la această curte.  Tribunalul este preferat în general de investitorii români, în timp ce investitorii străini preferă curtea ICC de la Paris.

„Curtea de Arbitraj Comercial Interna­ţional de pe lângă CCIR este cea mai importantă instituţie de arbitraj comercial internaţional din România, cu o tradiţie de peste 50 de ani. În tot acest timp, ea a fost alegerea naturală pentru comercianţii români care doresc să apeleze la arbitraj ca metodă de soluţionare a disputelor alternativă faţă de justiţia statală“, a declarat pentru ZF avocata Crenguţa Leaua, partener al casei de avocatură Leaua & Asociaţii. Un arbitraj tipic la această curte, care durează maximum 12 luni pentru litigii internaţionale şi 6 luni pentru litigii locale, este decis de unu sau trei arbitri, desemnaţi de părţile implicate în dosar.

Vlasov a pretins suma de 1 mil. euro, potrivit procurorilor DNA, „în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor, (...) promiţând că îi va determina pe aceştia, ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului.“ Sentinţele din aceste litigii sunt definitive şi obligatorii pentru părţi.

Pe lista de arbitri interni sunt incluşi 128 de jurişti, printre care fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu, Gheorghe Florea, pre­şedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România sau deputatul Alina Gorghiu.

Preşedintele curţii este viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, iar fiica preşedintelui CCIR, Vanda Anamaria Vlasov, este prim-vicepreşedinte, în timp ce Brânduşa Şte­fănescu, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este vicepreşedinte.

„Pentru comercianţii străini în relaţii contractuale cu cei români, mai ales pentru litigiile de valori semnificative, în multe ocazii a fost considerată mai potrivită opţiunea arbitrajului organizat de Curtea Internaţională de Arbitraj ICC Paris“, a adăugat Leaua.

Toate datele legate de dosarele de la Curtea de Arbitraj CCIR sunt confidenţiale, instituţia refuzând să precizeze chiar şi numărul de dosare aflate pe rol în prezent sau să ofere date despre arbitrajele încheiate în trecut. În arbitrajul pentru care Vlasov ar fi cerut milionul de euro, denunţătorul a fost abordat sub pretextul că Vlasov ar fi „interesat de industria de tipar“.

Serviciile prestate de Curtea de Arbitraj sunt remunerate sub forma unei taxe de înregistrare în valoare de 150 de euro, la care se adaugă o taxă administrativă şi onorariul arbitrilor. Taxa administrativă şi onorariul arbitrilor sunt calculate în funcţie de valoarea litigiului şi pot ajunge la 85.700 euro, respectiv 58.490 euro pentru litigii cu pretenţii în valoare de 5 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO