ZF 24

Cum îşi împart Coca-Cola şi PepsiCo sferele de influenţă“ pe piaţa hotelurilor de cinci stele din Bucureşti

Cum îşi împart Coca-Cola şi PepsiCo hotelurile de cinci stele din Bucureşti

Cum îşi împart Coca-Cola şi PepsiCo hotelurile de cinci stele din Bucureşti

Autor: Mădălina Dediu Panaete

25.03.2014, 00:08 592
Radisson Blu şi InterCon­tinen­tal sunt două din hotelurile de cinci stele din Capitală în care gigantul Coca-Cola HBC este prezent exclusiv, în timp ce JW Marriott are contract de exclusivitate cu principalul concurent, PepsiCo, unităţile de cazare fiind surse prin care cei doi giganţi încasează câteva milioane de euro anual.
 
 
Evenimentele, mâncarea şi băuturile din hote­lurile de cinci stele din Capitală ajung la circa 40% din afacerile acestora, adică câteva milioane de euro pe hotel. Hotelurile de cinci stele din Capitală sunt o miză importantă atât pentru multinaţionalele din industria bău­turilor răcoritoare, cât şi pentru cele din seg­men­tul de băuturi alcoolice, prin prisma faptului că acestea au numeroşi clienţi străini, dar şi o politică de evenimente agresivă.
 
Dacă în off trade (supermarketuri, hiper­marketuri, chioşcuri etc.) cei doi giganţi internaţionali PepsiCo şi Coca-Cola HBC sunt prezenţi împreună şi se luptă pentru o poziţionare la raft mai bună, în canalul on trade (hoteluri, restaurante) pot scăpa de principalul concurent prin contracte de exclusivitate. Coca-Cola HBC România, cu afaceri de 435 mil. euro în 2012, şi PepsiCo, prezent pe piaţa locală prin îmbuteliatorul Quadrant Amroq Beverages cu afaceri de 142 mil. euro, sunt liderii pieţei băuturilor răcoritoare care se ridică anual la 1,8-2,3 mld. euro. Principalii concurenţi ai celor două multinaţionale sunt antreprenorii locali Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, care deţin Romaqua Group (cu brandurile Borsec, Giusto) şi Ioan şi Viorel Micula, fondatorii European Drinks (Adria, Frutti Fresh).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO