ZF 24

Cum îşi vinde guvernul Ponta bugetul pe 2014: „România are una dintre cele mai scăzute poveri fiscale din UE“. Despre noile taxe, nimic

Într-un document de 19 pagini, intitulat „Bugetul cetăţeanului“, guvernul explică pe ce ar urma să fie cheltuiţi banii strânşi din taxe şi impozite. Galerie foto

Într-un document de 19 pagini, intitulat „Bugetul cetăţeanului“, guvernul explică pe ce ar urma să fie cheltuiţi banii strânşi din taxe şi impozite. Galerie foto

Autor: Andreea Neferu

14.11.2013, 20:20 670

Guvernul a adoptat ieri proiectul de buget pentru anul 2014, un  buget criticat pentru că se bazează pe o serie de noi taxe şi poveri fiscale. Bugetul ar urma să fie aprobat şi de către Parlament.

Pentru a-l face mai uşor de citit şi de înţeles, guvernul a publicat ieri o broşură denumită „Bugetul Cetăţeanului”, în care explică modul în care vor fi repartizaţi banii de la buget.

Astfel, potrivit guvernului, 47,7 miliarde de lei vor merge către plata salariilor din sistemul bugetar, cei mai mulţi bani, 15 miliarde de lei, urmând să meargă către structurile militare, de securitate, ordine publică şi justiţie. Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma să crească cu 1 miliard lei începând de anul viitor, dar jumătate din această sumă va fi distribuită în al doilea semestru şi depinde de evoluţia veniturilor la buget în raport cu aşteptările, potrivit angajamentelor asumate de guvern faţă de FMI, potrivit Mediafax.

De asemenea, 52 de miliarde de lei vor fi repartizaţi anul viitor către plata pensiilor. Statul estimează că 6% din PIB, echivalentul a 40 de miliarde de lei, vor ajunge în investiţii publice, în contextul în care în 2011 s-au alocat 35,4 miliarde de lei pentru investiţii, potrivit „Bugetului Cetăţeanului”.

Raportul care însoţeşte proiectul bugetului pe 2014 detaliază o listă de lucrări publice care vor fi tratate anul viitor cu prioritate la finanţare de către guvern. Lista include include nouă proiecte de autostrăzi, părţi din tronsonul de metrou Drumul Taberei – Universitate, dar şi legătura de metrou cu aeroportul Henri Coandă, despre care premierul Ponta afirma recent că nu ar fi eficientă.

Pe listă au fost incluse 21 de proiecte care vor fi finanţate cu prioritate din fonduri europene nerambursabile, fonduri rambursabile şi de la bugetul de stat şi alte 4 proiecte care vor fi finanţate integral de la bugetul de stat, toate cu o valoare mai mare de 100 milioane lei.

„Bugetul Cetăţeanului“ publicat ieri de guvern nu menţionează foarte multe despre noile taxe pe care guvernul le va institui anul viitor, ci doar  arată că „România are una dintre cele mai scăzute poveri fiscale din UE”.

Printre măsurile de natură fiscală luate de guvern se numără majorarea accizelor pe carburanţi începând de anul viitor şi indexarea tuturor accizelor în funcţie de inflaţie, introducerea construcţiilor speciale în baza de impozitare, creşterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discreţia autorităţilor locale şi majorarea redevenţelor pe resurse minerale (altele decât petrolul şi gazele).

„Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri suplimentare. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca element în formula de indexare pentru accize.
De asemenea, acciza pe carburanţi va fi majorată cu 7 euro cenţi pe litru. Baza de impozitare pe proprietate pentru companii va fi extinsă pentru a include structurile speciale. Redevenţele din resurse minerale, altele decât petrolul şi gazele naturale, vor fi majorate cu 25% (...) Taxele pe proprietate pentru persoane fizice pot fi majorate la discreţia guvernelor locale“, se arată în scrisoarea de intenţie către FMI, publicată ieri de Mediafax.

Potrivit proiectului de buget, veniturile bugetului consolidat vor însuma anul viitor 32,9% din Produsul Intern Brut, dar un PIB calculat în creştere de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB, cursul mediu de schimb luat în calcul fiind 4,45 lei/euro, de la 4,42 lei/euro.

Pentru acest an, Produsul Intern Brut a fost estimat la 625,6 miliarde lei, proiecţa bugetară pentru anul viitor bazân­du-se pe un PIB de 658,6 miliarde lei.

Veniturile bugetului consolidat sunt anticipate la 216,8 miliarde de lei (32,9% din PIB). Guvernul a estimat un total de încasări din economie de 201,9 miliarde lei la bugetul de stat (30,7% din PIB) şi o absorbţie de fonduri europene uşor mai mare decât cea din strategia fiscal-bugetară, respectiv de 14,8 miliarde lei fonduri nerambursabile (2,23% din PIB) faţă de 14,4 miliarde lei.

Pentru acest an, veniturile consolidate au fost calculate la 206 miliarde lei, cu 13,1 miliarde lei fonduri nerambursabile.

Cheltuielile bugetului consolidat vor însuma 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), faţă de 221,8 miliarde de lei în acest an (35,4% din PIB).
Inflaţia este prognozată pentru sfârşitul anului viitor la 3%, de la 2% în acest an.

Numărul mediu de salariaţi va ajunge la 4,57 milioane persoane, de la 4,51 milioane angajaţi în 2013, câştigul salarial mediu net fiind indicat în creştere de la 1.594 lei la 1.676 lei.


PIB-ul, veniturile şi cheltuielile bugetare

  • Veniturile bugetului consolidate în 2014 sunt anticipate la 216,8 miliarde de lei (32,9% din PIB).

  • Cheltuielile bugetului conslidat vor însuma 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), faţă de 221,8 miliarde de lei în acest an (35,4% din PIB).

  • Proiecţa bugetară pentru anul viitor se bazează pe un PIB de 658,6 miliarde lei, faţă de un Produs Intern Brut estimat în 2013 la 625,6 miliarde de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO