ZF 24

Cum poţi afla cu un click câte impozite plăteşte, unde se duc banii, cât cheltuieşte statul şi pe ce

Cum poţi afla cu un click câte impozite plăteşte,...

Autor: Iulian Anghel

06.05.2014, 21:16 5290

Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib), o organizaţie neguvernamentală ce militează pentru transparenţa administraţiei şi pentru educaţie economică a lansat astăzi platforma interactivă complex, Open Budget, o aplicaţie care dă posibilitatea fiecărui utilizator să vadă câte taxe plăteşte statului şi unde merg banii (introducând, de pildă, în sistem, salariul său net sau dacă introduce salariul net sau salariul complet să vadă cu ce rămâne în mână), dar şi cât adună statul din impozite şi cum sunt alocaţi banii. Aplicaţia permite utilizatorului să se ”joace” cu taxele şi impozitele, majorându-le sau scăzându-le, schimbând destinaţia cheltuielilor şi obţinând în timp real şi rezultatul – impactul pozitiv sau negativ asupra bugetului. Simulările generate au la bază datele bugetului din 2014 şi, când vine vorba despre impozite, impozitele plătite de un salariat.

Open Budget (la care creatorii lui au lucrat peste un an) este o platformă care poate fi privită ca joc - în fond SolLib chiar asta spune că urmăreşte promovarea educaţiei economice pe lângă deziderarul general al promovării libertăţii individuale şi a pieţei libere – dar care poate fi un joc foarte serios. De pildă calculează rapid impactul bugetar al oricărei măsuri promise de un politician în campania electorală (combătând, astfel, populismul), dar şi pe cel al modificărilor de impozite şi taxe anunţate sau propuse de administraţia centrală.

Open Buget este împărţit în patru zone interactive.

Prima arată impacul fiscalităţii asupra salariului mediu brut şi cât revine unui salariat după plata tuturor taxelor. În  această zonă, există posibilitatea ca fiecare să-şi introducă în câmpul indicat salariul net, brut sau complet şi fiecare poate vede cu cât susţine el bugetul statului ş ice-I mai rămâne din munca lui.

A doua zonă arată nivelul impozitelor pe care pe le suportă economia şi, de asemenea, lasă utilizatorului posibilitatea editării - nivelul unui impozit poate fi schimbat, ceea ce generează automat schimbare nivelului veniturilor pe care le colectează statul din acest impozit.

A treia zonă indică sumele pe care statul le colectează din fiecare impozit, accize şi alte surse (un altgoritm complex estimează veniturile statului pe diferite nivele de impozitare).  Veniturie statului pot fi modificate doar indirect prin schimbarea nivelului impozitelor în zona 2.

A parta zonă arată unde sunt alocaţi banii colectaţi de stat. Utilizatorul poate vedea la ce ministere şi agenţii se duca banii sau sub ce formă sunt cheltuiţi (de pildă câţi bani de la Casa de Sănătate merg spre cheltuieli de bunuri şi servicii). Pentru a naviga prin buget este suficient să dai clik. În acestă zonă utilizatorul poate edita cheltuielile statului – le poate majora sau reduce într-o zonă şi va vedea imediat efectul pe buget.

Claudiu Nasui, un tânăr economist, presedinte al SoLib, spune că ideea de a crea o astfel de platform a plecat de la opacitatea cheltuielilor publice în România – bugetele nu sunt centralizate într-un mod accesibil, contribuabilul nu stie cum sunt cheltuiţi banii publici.

”Încercăm sa oferim oamenilor posibilitatea de a înţelege modul în care statul gestioneaza banii publici, pentru că rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vieţii fiecaruia dintre noi."

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO