ZF 24

Cum răspunde ministrul Bugetului, Liviu Voinea, la criticile privind facilitatea înjumătăţirii ratelor la creditele populaţiei îndatorate – este o schemă discriminatorie şi o mită electorală?

Autor: Octavian Calei

06.02.2014, 14:57 939

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a răspuns joi în cadrul emisiunii ZF Live la criticile privind măsura pe care guvernul vrea s-o introducă de înjumătăţire a ratelor la creditele persoanelor cu venituri până în limita sumei de 1.600 lei şi care nu au întârzieri mai mari de 90 de zile.

„Este o măsură de stimulare a consumului. Nu o putem acorda tuturor pentru că bugetul nu îşi permite în 2016-2017 să acopere pe toată lumea şi mă interesează cei supraîndatoraţi, acolo unde raportul dintre rată şi venit este foarte mare în prezent”, a răspuns Voinea.

Momentul ales pentru introducerea schemei pentru populaţia îndatorată a fost argumentat de ministrul bugetului făcând referire la oportunitatea existenţei lichidităţii mari din piaţă, astfel că băncile vor putea suporta reducerea la jumătate a ratelor pentru cei care vor opta pentru facilitate.

„O facem acum pentru că acum este lichiditate în piaţă, pentru că băncile nu vor simţi atât de mult reducerea ratelor la jumătate. Nu era acest exces de lichiditate acum un an, nu ştim dacă o să fie peste un an. Acesta este momentul de a muta lichiditatea de la bănci la populaţie. Nu vreau că băncile să mute lichiditatea în străinătate”, a explicat ministrul Bugetului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO