ZF 24

Cum s-a scumpit energia cu circa 30% într-un singur an? 10% din factură sunt bani pentru energia verde care nici măcar nu intră în coşul de consum

Cum s-a scumpit energia cu circa 30% într-un singur an?...

Autor: Roxana Petrescu

22.05.2013, 14:37 1743

Un consumator casnic, cu un apartament cu două camere în Bucureşti, care consumă lunar circa 190 de kWh de energie, plăteşte acum pentru factura la curent cu aproximativ 30% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit calculelor ZF pe baza unor facturi emise de Enel.

Dacă în urmă cu un an de zile în factură nu se regăseau banii plătiţi pentru energia verde, acum contribuţia în contul certificatelor verzi reprezintă circa 10%.

Concret, în mai 2012, preţul pentru energia pură era de 0,3247lei pe kWh. La aceşti bani se adăugau o contribuţie pentru cogenerare de 0,0185 lei pe fiecare kWh consumat. Acciza era de 0,004 lei pe kWh, în timp ce taxa radio şi taxa TV erau de 2,5 lei, respectiv 4 lei. La toate acestea se mai adaugă o taxă de rezervare şi TVA-ul. În total, pentru un consum de 193 de kWh un consumator cu un apartament cu două camere din Bucureşti a plătit în luna mai a anului trecut o factură de aproximativ 94 de lei.

Acum, acelaşi consumator, cu un consum similar scoate din buznar 120 de lei, practic cu aproape 30% mai mult decât anul trecut. De ce?

Preţul energiei pure a crescut în acest timp cu 11% până la 0,3614 pe kWh. Contribuţia pentru cogenerare s-a scumpit şi ea cu 24%, până la 0,0231. Chiar şi aşa, cea mai mare contribuţie o au certificatele verzi care au început să se vadă în facturi din toamna anului trecut. Practic pentru fiecare kWh consumat, un client casnic trebuie să platească o taxă de 0,05 pentru energia verde, care, paradoxal, nici măcar nu intră în coşul de energie cu care este alimentat.

Taxa radio, taxa TV, accizele şi TVA-ul s-au păstrat la un nivel similar cu cel de anul trecut. La final, acum pentru aceeaşi cantitate de 193 de kWh un consumator trebuie să plătească 120 de lei, cu circa 30% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din cei 120 de lei, aproape 12 lei reprezintă numai contribuţia pentru certificatele verzi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO