ZF 24

Cum se echilibrează economia mondială: banii ies din Germania şi sunt înghiţiţi de SUA

Cum se echilibrează economia mondială: banii ies din...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.03.2014, 00:04 2979

Germania, cea mai mare economie europeană, are cel mai mare surplus de cont curent la nivel mondial, fiind „cel mai mare exportator de capital din lume“.
La polul opus, Statele Unite au cel mai mare deficit de cont curent, unul persistent, în condiţiile în care acest stat se împrumută pentru a investi în propria economie, cea mai mare din lume.

„Germania este cel mai mare exportator de capital din lume. Surplusul de cont curent măsoară acea parte din economiile unei ţări care nu este investită acasă. În loc să investească acasă, Germania a exportat o mare parte din economiile sale“, a explicat institutul german de cercetare economică Ifo pentru agenţia Thomson Reuters.

Balanţa de cont curent este un indicator al fluxurilor de bunuri, servicii şi investiţii care intră şi ies dintr-o ţară. Germania a investit în străinătate în active fizice şi financiare şi şi-a cheltuit banii pe bailouturile statelor cu probleme din zona euro.

De asemenea, exporturile sunt un motor puternic de creştere economică pentru Germania. Criticii spun că Berlinul trebuie să facă mai mult pentru a stimula cererea internă şi importurile pentru a reduce dezechilibrele globale. Comisia Europeană a introdus limita de maximum 6% din PIB pentru surplusul de cont curent. Oficialii europeni cred că un surplus este preferabil deficitului. Limita de deficit a fost stabilită la -4% din PIB.



SUA are de mult timp deficit de cont curent deoarece se împrumută pentru a investi în economie.

În teorie, această strategie permite creşteri economice mai rapide şi plata datoriilor, ceea ce întăreşte încrederea investitorilor.

De asemenea, SUA stau în centrul unui sistem financiar internaţional în care cererea pentru activele americane este ridicată. În aceste condiţii, deficitul american este finanţat de un număr tot mai mare de state.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO