ZF 24

Cum se poate plăti rovinieta de pe telefonul mobil

Cum se poate plăti rovinieta de pe telefonul mobil

Autor: Bogdan Alecu

23.06.2013, 14:28 4327

Şoferii au posibilitarea trei metode de a achiziŢiona rovinieta pentru drumurile naţionale, pe lângă cea clasică de a o cumpăra de la o benzinărie. Prima soluţie o reprezintă aplicaţia e-rovigneta dezvoltată de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România şi care este disponibilă pentru iPhone şi iPad prin intermediul App Store.

Celelalte două alternative permit achitarea rovinietei pentru o zi sau o săptămână prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) şi în reţeaua Vodafone, începând cu luna mai a acestui an, respectiv decembrie 2012 în reţeaua Orange.

La achitarea tarifului de utilizare prin intermediul SMS, solicitantul (client cu abonament Vodafone sau client cartelă preplătită) va transmite, prin SMS, la numărul 7500, numărul de înmatriculare al vehiculului, urmat de categoria rovinietei, corespunzătoare tipului vehiculului. Acelaşi număr este valabil şi în cadrul Orange.

Acesta va primi un SMS prin care va fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate şi cu privire la costul rovinietei şi la cel total al tranzacţiei. Ulterior, solicitantul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea, la acelaşi număr, a unui nou SMS cu textul „DA“ şi va primi un SMS de confirmare a emiterii rovinietei, moment în care va fi tarifat cu suma corespunzătoare rovinietei alese. În condiţiile în care utilizatorul nu cunoaşte sau nu este sigur de categoria rovinietei ce trebuie achiziţionată, are posibilitatea de a obţine această informaţie transmiţând la numărul 7500 în reţeaua Vodafone, prin SMS, textul INFO (tarif 5 eurocenţi/SMS trimis).

Prin acest serviciu pot fi achiziţionate roviniete pentru o durată de o zi sau şapte zile. Potrivit CNADNR, costul asociat emiterii rovinietei cu o durată şapte zile este de 2,74 euro pentru un auturism şi de 5,4 euro pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone. Pentru clienţii cu abonament Vodafone, la tarifele menţionate, în factura emisă, se adaugă TVA conform legislaţiei în vigoare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO