ZF 24

Cum trăiesc cinci tineri visul de a face bani pe Wall Street-ul românesc. "Cred că e mai bine să investeşti pe bursă decât într-o afacere proprie"

Oficiali ai bursei de la Bucureşti, ai ASF şi ai Tradeville le-au explicat cum se iau deciziile de investiţii celor aproape o sută de persoane prezente la seminarul de educaţie investiţională

Autor: Roxana Pricop

04.04.2014, 00:08 3510

 Ruxandra, o tânără de 27 de ani recent ieşită de pe băncile facultăţii, investeşte în acţiuni Transelectrica la sfatul tatălui său. Un alt tânăr, masterand de Marketing, are bani pe bursă de patru ani în „acţiuni cu un PER bun“, în timp ce alţi trei studenţi la ASE vor să afle mai multe despre piaţa de capital visându-se investitori şi independenţi de banii părinţilor. Aceştia sunt doar câţiva din cei aproape 100 de participanţi care au venit miercuri la seminarul educaţional organizat de BVB alături de firma de brokeraj Tradeville.

Miercuri seara aproape că nu mai găseai un loc liber în sala Mil­lennium din clădirea Bur­sei de Valori Bu­cu­reşti. Inves­ti­tori, studenţi la ASE şi oameni obişnuiţi au venit la semi­narul de educaţie investi­ţio­nală, adresat parti­cipanţilor la con­cur­sul de tranzac­ţionare virtuală BVB Invest Quest cu premiul cel mare o excursie în Palma de Mallorca. Nu atât premiul, cât curio­zitatea şi dorinţa de a cunoaşte mai multe despre bursă i-au mânat să vină în număr atât de mare la seminar, spun unii dintre participanţi.

WikiZF: Profilul companiei Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A.

„Nici nu ştiam de concurs. Eu am venit pentru a afla mai multe despre bursă“, a spus Ruxandra, tânără inves­titoare pe bursă. Ea are 27 de ani, a ab­solvit Facultatea de automatică şi calcu­latoare şi are un portofoliu „mic“ pe bursă, de 7.000 de lei.

„Am acţiuni la Transelectrica. Tatăl meu investeşte pe bursă şi am vă­zut la el cum se fac investiţiile. El mi-a re­comandat să cumpăr Transelectrica pentru politica de dividend. Vreau să am investiţii pe bur­să şi mă interesează să ştiu cât mai multe lu­cruri des­pre acest do­me­niu“, a spus tânăra.

Tot investitor pe bursă este şi un tânăr mas­te­rand la Mar­keting, cu ce­va mai multă ex­pe­rien­ţă, având în ve­dere că are plasa­men­tele în acţiuni de patru ani.

„Investesc pen­tru câş­tig. Am ac­ţiuni la Albalact, Romcab şi la Pe­trom. Mă uit la PER atunci când aleg com­pa­niile în care să in­ves­tesc“, a spus el.

Întrebat dacă a participat la ofer­te­le publice de anul trecut de la Romgaz şi Nuclearelectrica, el a răs­puns că a cumpărat la oferta Romgaz, însă a fost tare dezamăgit de modul de alocare a acţiunilor. Din cauza credi­telor acor­da­te de bănci anumitor cli­enţi, inves­titorii obişnuiţi au primit mult prea puţine ac­ţiuni la Romgaz, după închi­de­rea ofer­tei. La oferta pu­bli­că derulată de Romgaz, un inves­ti­tor care a depus or­dine de subscriere pen­tru 100 de ac­ţiuni, a primit doar 7 ac­ţiuni din cauza gra­dului mare de suprasubscriere.

„Am venit la seminar pentru că vreau să ştiu cât mai multe despre bur­să, despre ce oportunităţi sunt în piaţă şi cum pot să profit de ele“, a mai afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO