ZF 24

Cum va arata in 2011 aeroportul de la Bacau concesionat de Blue Air - galerie FOTO

Cum va arata in 2011 aeroportul de la Bacau concesionat de Blue Air - galerie FOTO
09.02.2010, 14:37 534

Actualul Aeroport International George Enescu va atrage inurmatoarele 30 de luni investitii de 45 mil. euro din parteacompanie BlueAero, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, prinintermediul operatorului aerian Blue Air. Iordache a castigat anultrecut primul contract de concesiune a unui aeroport din Romania peo perioada de 34 de ani, prin intermediul companiei Blue Air.
Pe 27 ianuarie 2010 au fost semnate documentele care atestaintrarea in vigoare a contratcului de concesiune de lucraripublice, modernizarea, si operarea aeroportului din Bacau.Parteneriatul public-privat a fost incheiat intre BlueAero si RegiaAutonoma Aeroportul International Bacau, proiectul fiind asistat deconsortiul format din Deloitte, Bostina si Asociatii si IPTANA.Astfel, Blue Air va avea la Bacau a doua baza de operare internadupa Bucuresti si mai are in plan deschiderea altor doua baze anulacesta la Sibiu si la Salonic (Grecia). De la Bacau, Blue Airopereaza curse catre Londra, Milano, Roma, Torino si Bologna.
Proiectul de modernizare consta in construirea unui nou terminal cuo capacitate minima de 450 de pasageri/flux/ora, modernizareapistei cu o capacitate portanta de 65 PCN (structura rutierasupla), cu sistem iluminat conform CAT II, a cailor de rularepentru a facilita dezvoltarea viitoare a traficului aerian,extinderea platformei in vederea asigurarii spatiilor de parcare sioperarea la sol a aeronavelor, facilitati si utilitati PSI, Cargo,turn de control. Proiectul presupune de asemenea si consolidarearetelei de drumuri interne, precum si amenajarea in zona publica aunei parcari cu o suprafata de 6.500 mp.

Vor sa majoreze traficul de 4 ori in 10 ani

Blue Aero ar putea trece pe profit peste 12 ani, cand traficulaeroportului va ajunge la un milion de pasageri fata de 250.000 depasageri in prezent. "In urma cu 4-5 ani traficul aeroportului erade 40.000 de pasageri pe an, iar anul trecut a ajuns la 250.000.Estimam ca in 10-12 ani vom ajunge la un milion de pasageri, pentruca exista potential de crestere in aceasta zona si vrem sa acoperimtoate orasele din jurul Bacaului", sustine Razvan Rizea,administratorul BlueAero, care estimeaza ca traficul va ajunge la300.000 de pasageri in 2010.
BlueAero vrea ca Aeroportul Bacau sa deserveasca o raza de 200 kmsi sa atraga pasageri si din Piatra-Neamt, Vaslui, Galati, Braila,Focsani si Buzau.

Ce bani va primi Consiliul Judetean Bacau

Regia Autonoma Aeroportul International Bacau va primi redeventein valoarea de 14 mil. euro, echivalentul a 400.000 de euro/an, incei 34 de ani pe care se va intinde parteneriatul public-privat."In primii trei ani in care se vor derula lucrarile de modernizarevaloarea redeventei va fi una simbolica, ulterior urmand sacreasca. Daca vom depasi tinta de un milion de pasageri pe an,regia autonoma va primi mai multi bani, calculat printr-un procentspecificat prin contract", explica Rizea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO