ZF 24

Cum va fi 2014 pe bursă: manageri de fonduri şi brokerii se aşteaptă la creşteri de până la 15% a indicelui BET

Cum va fi 2014 pe bursă: manageri de fonduri şi...
03.01.2014, 15:03 1098

Administratorii de fonduri mutuale şi brokerii sunt optimişti şi cred că anul 2014 va fi bun pentru investitorii în acţiuni, estimând o creştere de până la 15% a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.

Cu toate acestea anul 2014 nu va fi un an uşor, riscurile principale putând veni din evoluţia pieţelor externe, care au atins maxime după maxime în 2013 şi în noul an investitorii internaţionali ar putea fi tentaţi să îşi marcheze profiturile, dar şi din partea mediului politic, având în vedere că în noiembrie/decembrie vor avea loc alegeri prezidenţiale în România.

Horia Braun, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor ING Investmen Management, managerul celui mai mare fond de acţiuni românesc, se aşteaptă ca performanţa principalilor indici bursieri locali să fie "bună", însă sub creşterea din 2013. Anul 2013 a fost cel mai bun pentru bursă de la începutul crizei cu o creştere de 25% a indicelui BET şi de 20% a indicelui BET-C, care redă evoluţia tuturor companiilor listate la bursă.

"Performanţa bursei în 2014 va fi bună însă sub cea din 2013. Perspectivele sunt optimiste dacă statul păstrează calendarul de listări şi continuă restructurările în sectorul public. La nivel global, anul 2014 nu va fi la fel de spectaculos ca 2013, investitorii vor fi mai selectivi în alegerea investiţiilor astfel că rezulatele financiare, creşterea profiturilor companiilor vor conta mai mult".

Pentru Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Certinvest, indicele BET are potenţialul de a creşte cu până la 15% în 2014.

"În primul trimestru mă aştept la creşteri moderate pe bursă, pentru ca din a doua parte a anului, când vor veni primele date privind evoluţia economiei locale dar şi când vom vedea un trend conturându-se pe pieţele externe, să asistăm la creşteri mai accelerate. Anul 2014 va fi un an extrem de politic având în vedere că vor avea loc alegeri prezidenţiale. Este important ca atenţia decidenţilor locali dar şi a investitorilor să rămână axată pe economie, să nu fie distrasă de scandaluri sau alte evenimente negative din plan politic".

Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest, crede că evoluţia bursei de la Bucureşti va influenţată mai mutl de evoluţia burselor externe decât de evenimentele din plan intern.

"Ţinând cont că în 2013 bursele mature din Vest au bătut maxime după maxime şi că bursa de la Bucureşti a avut o performanţă sub cea a pieţelor mature, în anul 2014 am putea asista la corecţii. Nu ar fi exclus să asistăm la corecţii pe pieţele externe care să genereze scăderi şi pe bursa de la Bucureşti. Listările companiilor de stat ar putea însă să menţină ridicat interesul investitorilor străini şi să alimenteze o performanţă pozitivă a indicelor bursieri locali în 2014".

Azi, 3 ianuarie, este prima zi de tranzacţionare din an, în premieră bursa se va închide începând de azi la ora 18.00. La jumătatea şedinţei, indicele BET stagna după ce a deschis în scădere uşoară. Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 4 milioane de euro după primele cinci ore. Brokerii se aşteaptă ca de luni, 6 ianuarie, investitorii să fie mai activi la tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO