ZF 24

Cursele de cai aduc anual economiei britanice aproape 4 miliarde de lire sterline. Ce se întâmplă în România ?

Cursele de cai aduc anual economiei britanice aproape 4...

Autor: Valentin Vrabie

19.10.2014, 13:09 365

Cursele de cai ocupă locul al doilea în topul celor mai populare competiţii sportive din Marea Britanie, după fotbal. Anul trecut, au avut o asistenţă pe hipodromuri de 5,6 milioane de spectatori şi au generat un impact economic de 3,45 miliarde de lire sterline. În România, acest sport aproape că a murit.

Britanicii sunt caracterizaţi, printre altele, de cultura deosebită pe care o au pentru sport, dar şi de eleganţa pe care o afişează. Unde se intersectează cele două laturi? În sportul care angrenează cel mai nobil animal, calul. Cursele de cai organizate în Marea Britanie se mândresc cu statutul de al doilea cel mai urmărit sport, după fotbal, într-o ţară mare consumatoare şi de rugby, şi de cri­cket. Industria britanică a curselor de cai este printre cele mai mari şi sofisticate din întreaga lume.

Impactul curselor de cai asupra economiei britanice

Britanicii se mândresc că au reuşit în vreme de criză să ţină pe linia de plutire industria curselor de cai. Asistenţa a cunoscut o scădere în ultimii ani, dar acest sport rămâne în continuare foarte popular în rândul britanicilor.

British Horseracing Authority, autoritatea care reglementează cursele de cai, a raportat anul trecut o prezenţă pe hipodromuri de 5,6 milioane de spectatori. S-a înregistrat însă o scădere faţă de anul precedent, când s-a stabilit o asistenţă totală de 6,15 milioane de spectatori. Cele mai însemnate audienţe au fost înregistrate în Londra şi sud-estul Angliei, unde s-a ajuns la o medie 1,812 spectatori / cursă.

Impactul total pe care cursele de cai l-au avut asupra economiei  a fost de 3,45 miliarde de lire sterline, se arată într-un studiu făcut de cei de la Deloitte – o firmă de audit şi consultanţă financiară. La această sumă au contribuit atât activităţile directe, cât şi cele din industriile auxiliare, care deservesc acest sport.

Industria curselor de cai a produs anul trecut aproximativ 17.400 de joburi de full-time directe şi un total de peste 22.000, dacă le luăm în calcul şi pe cele part-time.  Asta înseamnă o contribuţie la bugetul de stat de 275 milioane de lire sterline, bani ce reprezintă impozitele şi taxele pe venit.
Drepturile de difuzare au crescut de la 104 milioane de lire sterline în 2009, la 173 milioane în 2013, iar veniturile din sponsorizări au atins 31 de milioane de lire sterline. Cifrele sunt departe de cele care se învârt în fotbal, dar ocupă locul secund în topul sporturilor care generează cele mai mari venituri în Marea Britanie.

Cursele de cai au dispărut în România

În România, cursele de cai au reprezentat un deliciu pentru clasa de sus a societăţii româneşti. Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai, membrii guvernului, căpeteniile militare, burghezia, dar şi oamenii de rând erau nelipsiţi de la întrecerile găzduite de hipodromul aflat la ieşirea din Bucureşti spre Ploieşti.  În 1950, hipodromul a suferit modificări pentru a face loc Casei Scânteii, iar în 1960 a fost desfiinţat pentru a face loc Compexului Expoziţional. Atunci, cortina a fost trasă peste un sport foarte popular în România.

Mai multe detalii pe prosport.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO