ZF 24

Cursul de referinta, la maximul ultimilor patru ani. BNR anunta un curs de referinta de 3,9649 lei/euro

24.12.2008, 16:40 57

Moneda nationala a continuat deprecierea inceputa in urma cu doua zile, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de referinta de 3,9649 lei/euro, in urcare cu 3,52 de bani fata de cursul de marti.

Acesta este cel mai scazut nivel atins de moneda nationala in ultimii patru ani, un curs de referinta asemanator fiind atins doar pe 31 decembrie 2004, cand rata publicata se afla la 3,9663 lei/euro.

Pe piata interbancara in jurul orei 16:30 tranzactiile se desfasurau la un curs in cotinua crestere, 3,9707-3,9809 lei/euro.

Analistii au anticipat recent ca presiunile de slabire a leului vor deveni predominante in conditiile in care iesirile de valuta depasesc intrarile, piata externa asteaptind masuri de politica economica pentru corectarea dezechilibrelor.

Pentru al doilea an la rind, valuta de la romanii care muncesc in strainatate - oricum in scadere din cauza recesiunii din Vestul Europei - nu mai reuseste sa balanseze efectul retragerilor de capital strain, insa probabil ca tempereaza deprecierea. De asemenea, in ultima perioada dealerii au suspectat interventii de temperare din partea bancii centrale. Contrar asteptarilor precedente, piata si-a format o opinie conform careia BNR nu va mai apara pragul de 4 lei/euro asa cum a facut-o iarna trecuta sau in octombrie anul acesta, ci se va concentra pe domolirea vitezei de depreciere. Practic, in ultima luna acest prag a devenit atit de apropiat incit piata tinde sa se acomodeze cu ideea ca trecerea la 4 lei/euro a devenit iminenta.

Prognozele bancilor pentru luna martie merg pina la un curs de 4,2 lei/euro. Analistii considera ca interventiile BNR se vor solda cu reduceri vizibile ale rezervei valutare. Pe de alta parte, BNR nu poate risca destabilizarea sistemului financiar printr-o depreciere brutala a leului care sa mareasca exploziv rata default-urilor la creditele in valuta, deja in urcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO