Opinie Cristian Hostiuc - directorul editorial al ZF

Dacă ar trebui să ne plătim noi impozitele şi taxele pentru salariu şi nu compania, atunci ne-ar interesa ce fac guvernul şi primarii cu banii noştri

13 oct 2013 Autor: Cristian Hostiuc

Nu ştiu pe câţi dintre voi îi interesează ce face guvernul sau primarul vostru cu banii pe care îi are pe mână, în buget, care sunt strânşi din impozitele şi taxele plătite de voi, de companii, de economie, în ansamblu. 

Ce să mai vorbim de revoltă în privinţa modului în care sunt cheltuiţi şi risipiţi banii de cei care îi au pe mână, ca şi cum ar fi ai lor de drept.

Când se reface calea ferată Bucureşti-Constanţa cu un miliard de euro, acei bani au fost plătiţi de voi, din munca voastră, din ideile voastre, din energia voastră. Că doar nu a plătit premierul sau ministrul transporturilor din banii lui. 

Cei din subordinea lor, CFR Infrastructură, au dat un miliard de euro dintr-o simplă semnătură. Probabil că acele lucrări puteau fi făcute cu numai jumătate de miliard de euro, dar nimănui nu i-a păsat, că doar nu-i bugetul lui, e bugetul statului, iar cei care contribuie cu bani la acest buget sunt mulţi şi impersonali.

Acest exemplu poate fi extins şi la autostrăzi, unde avem un cost dublu pe kilometru faţă de Germania.

Ori la calculatoarele, licenţele sau sistemele informatice cumpărate de stat, care au preţuri de înţepeneşti. În ultimul deceniu, statul, prin toate instituţiile lui, a investit poate 2 miliarde de euro în sisteme informatice care nici acum nu comunică între ele, iar tu, care ai plătit acele sisteme, te plimbi zile întregi pe la ghişee că să obţii nişte banale hârtii. 

Când primarul tău pune băncuţe din zece în zece metri, ca şi cum un oraş întreg s-ar odihni, şi atunci tot banii tăi sunt folosiţi. Că au plecat la alţii care au vândut primăriei acele băncuţe la suprapreţ - asta e partea a doua. 

Când se fac două drumuri paralele, Bucureşti-Ploieşti, dintre care unul a costat vreo 300 de milioane de euro, tot tu plăteşti.

Când sistemul medical înghite în jur de 5 miliarde de euro pe an cu medicamente şi pansamente la suprapreţ  şi cine ştie ce alte servicii toate la suprapreţ, tot tu plăteşti. Dar în continuare infrastructura medicală este jalnică, iar plicul este în continuare rege. 

Dacă tot noi plătim, atunci de ce nu ne pasă, de ce revolta noastră se rezumă la a-l face pe primar hoţ sau tâlhar, dar a-l vota în continuare pentru că e şmecher? De ce revolta împotriva celor care sunt la putere este atât de slabă, iar cei care au pe mână banii bugetului continuă să-i „tâlhărească“, ca şi cum ar fi ai lor şi a „familiilor“ lor? Ei ştiu ca nimeni alţii ce bani sunt disponibili într-un buget al statului, unde şi când vin, cine îi gestionează şi când se alocă. 

De ce nu ne interesează? De ce continuăm să stăm cu căciula în mână pe la uşile şi ghişeele de stat?  

Cine ştie, poate ţine de istoria noastră de secole. Dar cred că mai ţine de ceva. 

În România, când se discută despre salariu se subînţelege de la sine că este vorba de salariul net, de ce iei în mână. Niciun angajat nu vorbeşte despre salariul brut şi, mai mult decât atât, nu-l interesează cât este salariul brut. El ştie cât este salariul lui net, iar restul, adică toate impozitele şi taxele aferente, sunt treaba patronului şi a companiei. Ei trebuie să le plătească. Pe câţi dintre angajaţi îi interesează că pentru a lua în mână 2.500 de lei pe lună compania plăteşte de fapt 4.561 de lei? Impozitele şi taxele aferente acelui salariu net sunt de 2.061 de lei, dintre care 1.064 revin angajatului şi 997 de lei revin angajatorului.

În România niciun angajat nu se plânge că impozitele şi taxele sunt mari, pentru că nu le plăteşte el. El a negociat un salariu net, iar restul e treaba companiei.

Dar dacă angajaţii, noi, am primi salariul brut şi ar trebui să plătim noi taxele şi impozitele - impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale? Ne-ar durea sufletul să vedem că ar trebui să plătim 1.000 de lei la stat în fiecare lună pentru a rămâne cu 2.500 de lei net. Adică 40%. Pentru acest procent ce primim din partea statului? O birocraţie arhaică, ostilă contribuabilului, cozi la ghişee, panseluţe şi borduri de ultimă generaţie?

Pentru că nu plătim noi direct acel procent de 40% nu ne interesează ce fac cei din administraţie cu banii, cum se împarte bugetul nici la nivel de stat, nici la nivelul primăriilor. Din acest motiv nu penalizăm pe nimeni.

Râdem de ei, îi înjurăm, dar sunt ai noştri  pentru că întotdeauna alţii mai buni nu sunt. 

Dacă s-ar pune problema să primim la fiecare sfârşit de lună salariul brut şi din el să plătim noi la stat taxele şi impozitele aferente, ca să simţim cât de mari sunt, atunci probabil că s-ar trezi spiritul civic. Şi mai mult ca sigur că ne-ar interesa ce face guvernul cu fiscalitatea, dacă o reduce sau nu, în mod real, nu din an în an, ca promisiune electorală eternă. Când am vedea că ni se promite scăderea CAS-ului, ne-am uita noi să vedem cu cât. Şi atunci nimeni nu ar mai arunca cifre ca să se afle în treabă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian hostiuc
, impozite
, taxe
, guvern
, plati
, salariu
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 35 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (35):
mike - 19 februarie 2014, 17:43

Mai romanasilor, va tot plangeti in sus si in jos ca o fi si ca o pati, alti au gasit solutii la acest gen de probleme. Sau constituit in organizatii paramilitare si le-au tras-o celor corupti si mincinosi pe unde i-au prins, i-au rapit sau omorat sau aruncat in aer. Hotii de genul asta nu stiu decat de frica si de respect fata de forta bruta. Noua ne place sa dansam 'pinguinul'. Cand vom fi in stare sa iesim in strada de la 200.000--300.000 de oameni in sus si sa stam acolo saptamani la rand fara sa facem nici o concesie mai discutam( vezi cum se face o greva sau demonstratie in Franta, Germania, etc. unde ies in strada 1 milion de transportatori,fermieri sau sindiacalisti, blocheaza drumurile sau transporturile aeriene si pana nu sunt bagati in seama si li se propun masuri convenabile sau de compromis nu pleaca acasa,pentru ca stiu ca fortele de ordine nu au ce sa le faca la atatia),cand vom fi si noi in stare de asa ceva mai discutam.

Radu Nechita - 17 februarie 2014, 12:23

Domnule Hostiuc, aveti dreptate. De mai multi ani de zile (cel putin din 2007) propun oricui ma asculta (conferinte, radio TV, presa scrisa) sa fie trecut pe fluturas SALARIUL COMPLET, adica salariul brut + contributiile impropriu numite "ale angajatorului", cu cateva explicatii simple. (Numele lor este o frauda intelectuala, deoarece ele trebuie acoperite din munca salariatului, nu din banii angajatorului). Sigur, nu-i acelasi lucru cu situatia in care salariul complet ar fi virat efectiv, iar aceste contributii ar fi platite (chiar si prin direct debit) de catre contribuabil. Situatia de acum, prelevarea la sursa este o anestezie fiscala care convine tuturor, dar mai ales politicienilor. Salariul complet pe fluturas este insa o solutie de compromis urgenta.

Marian Pogar - 28 ianuarie 2014, 00:46

Sunt sigur ca intereseaza pe.foarte multi ceea ce s a scris in acest mesaj.din pacate oamenii adevarati si cu valoare umana de necontestat au ales sa faca un pas in spate scarbiti de promovarea non valorilor.ne lipseste unitatea.este socant cum o mana de alienati mintal ne conduc dupa cele mai brutale reguli sovietice de manipulare in masa.daca am fi cu totii constienti cata putere avem de fapt cu totii...cea mai mare victorie a acestor mizerabili a fost sa ne faca sa credem ca ei sunt mai puternici decat noi...societatea civica platitoare.ca noi nu am conta...si noi ii credem in continuare...:-(:-(din pacate adevarul este crunt dar adevarat:avem conducatorii pe care ii meritam

anonymous - 20 octombrie 2013, 11:58

Nu este singurul si nici ultimul articol pe care il citesc , de acest gen. Ei ne pot controla pentru ca provin dintr-un grup bine organizat in timp ce voi, adica restul oamenilor.. scrieti articole punand mereu aceeasi problema ,singura solutie fiind in a face cu adevarat ceva, este o revolta impotriva lor ,asta inseamna o buna organizare si multe minti deschise .dar de unde atatea minti deschise?! sunteti mai multi ,dar si mai incapabili! In timp ce ei sunt mai putini , dar deschisi la minte capabili in a jongla cum vor ei ,evident. Asa ca in timp ce fiecare consiliu judetean si tot ce tine de fortele de ordine sunt implicati atunci acest articol este la fel de inutil ca si celelalte ..si cu alegerile prezidentiale singura optiune este de a nu refuza votul, ganditi-va numai ce s-ar intampla daca intr-o tara nu s-ar mai duce nimeni la alegeri? Ce s-ar face ''ei''? ..si asta e una din solutii . Stop thinking ,just do something!

NeamtuGermanu - 14 octombrie 2013, 15:17

Nu degeaba si nemtii si americanii folosesc acest sistem de plata a taxelor la final de an. Si atunci tu platesti din buzunarul tau. Tu iti calculezi taxele si tu le platesti. Dar nu o sa vedeti asa ceva in Romania. Nici intr-o mie de ani nu o sa fim noi asa ca Nemtii sau Americanii.

Alin - 14 octombrie 2013, 15:01

Pe mine ma intereseaza. As vrea un sistem transparent 100% pe care sa il pot accesa online si sa am datele exacte cu ce s-a cumparat, cand si de la cine si cu ce scop au fost cumparate serviciile, bunurile fizice sau software. Licitatiile sa fie transparente si firma castigatoare sa nu fie aleasa pe cine stie ce criterii obscure ci pentru calitatea serviciilor sau bunurilor oferite nu neaparat pentru ca a dat un pret mai bun pentru un lucru de nimic. Si asa mai departe. Atat timp cat exista o cortina intre ceeace fac investitii nostrii si noi nu vom putea realiza nimic.

SP - 14 octombrie 2013, 14:38

gresit, ne intereseaza, ne afecteaza, ne frustreaza, ne razboim cu generatiile mai vechi, muncim pe drepturi de autor, muncim pe firme, pfa-uri. Solutiile ar fi mai eficiente, mai productive, urmate de foarte foarte oameni. La nivelul IMM este o tensiune atat pe angajator cat si angajat, candva filmul se va rupe.

Anton - 14 octombrie 2013, 14:27

Intrebare de context:
De ce trebuie firma sa faca treaba fiscului, colectand impozitul pe salariu si CAS ul angajatilor, operatiuni care costa firma in final? Riscul de neplata la fisc al sumelor colectate prin mai multe maini e si el mare.
Se fac o gramada de evidente paralele ale veniturilor contribuabilului, cu costuri inutile la surse. Asta ar fi treaba exclusiva a contribuabilului si a fiscului !
Logic?

Ion - 14 octombrie 2013, 14:21

-- "Let us never forget this fundamental truth: the State has no source of money other than money which people earn themselves. If the State wishes to spend more it can do so only by borrowing your savings or by taxing you more. It is no good thinking that someone else will pay – that 'someone else' is you. There is no such thing as public money; there is only taxpayers' money" -- Margaret Thatcher, whose 88th birthday would have been today and who said the above words exactly 30 years ago tomorrow.

Marius - 14 octombrie 2013, 13:51

Felicitari pentru articol, eu personal am aflat de el pe facebook si l-am sharuit imediat ce l-am citit. Sper sa prinda ideea asta.

Franciscus - 14 octombrie 2013, 13:26

Articolul nu e rău dar nu propune nicio soluţie. Eu nu cred că pe români nu îi interesează ce face statul cu banii lor. Dimpotrivă, pe mulţi dintre noi ne interesează foarte mult pentru că ne izbim zilnic de drumurile proaste, mita obligatorie din învăţământ şi sistemul de sănătate, furăciunile constante la nivel înalt săvârşite cu girul politicienilor, nesimţirea şi indolenţa funcţionarului public. Care ar fi soluţia? Să dăm statul în judecată? Eu am făcut-o o singură dată ca dupa aceea să-mi aud : " Ce dai, bă, primăria în judecată, că tot din banii mei o să-ţi plătească ţie daunele!" (era vorba de reparaţiile la maşină din cauza gropilor). Să ieşim în stradă? Ar trebui să fim în demonstraţii 24 ore din 24, pt. că în fiecare zi ar fi ceva de reclamat. Românii nu merg nici măcar să voteze, un drept fundamental pt care au murit oameni care şi-au pus la Revoluţie…

Tudor Stancioiu - 14 octombrie 2013, 12:44

Felicitari pentru idee, cam aceeasi insiruire logica am avut si eu de mai multi ani, dar se pare ca responsabilizarea la nivel inalt si in mediile de afaceri prind doar cand se strange rau de tot cureaua. Ca sa-i rasund unui comentator al articolului, exista o cale extrem de simpla a obligarii angajatului de a plati aceste impozite e ca in momentul transferului(obligatoriu) in cont (normal sau de card) a acestor bani de salar (brut) banca sa nu te lase sa faci alta tranzactie inaintea platii catre diversele bugete. Si atunci sa vezi revolte adevarate atunci cand diversi politicieni se joaca cu banii nostri!

unu - 14 octombrie 2013, 11:49

Pai si normal ca banii ii opresc direct de la companii. E prima hotie din lungul sir de hotii. Daca si-ar plati fiecare cetatean contributiile individual atunci statul n-ar mai colecta nici 10 % din cat colecteaza acum. Toti ar spune - stai nene eu pe ce dau banii astia? pe nimic?! nu multumesc! Nimanui nu-i place sa fie furat insa la noi furtul este omniprezent. Foarte multi traiesc din furt in tara asta. Si cetatenii si oamenii de afaceri si statul - si toti VOR SA FURE... Land of gypsies...

miahi - 14 octombrie 2013, 11:39

in mod normal angajatorul nu ar trebui sa plateasca nimic pentru salariul unui angajat. Firma angajatoare nu beneficiaza de pensie sau sanatate, pur si simplu nu ar trebui sa i se aplice asemenea taxe. E o aberatie impamantenita, menita sa ascunda taxarea aberanta, fara precedent in istorie, a muncii.
In mod normal angajatorul ar trebui ssa plateasca toti cei 4500 de lei alocati angajatului, iar in sarcina angajatului sa fie plata celor 2000 de lei catre e stat. Atunci ar consiteintiza toata lumea cat bani absoarbe statul asta umflat , iar presoiunea pe autoritati in cheltuirea mai eficineta a banului public ar mult mai mare.
Statul insa nu are niciun interes in acest sens, establishmentul in tarile bananiere cum e romania nu se poate reforma fara stimul extern.
Dupa parerea mea o refrma in acest sens, ne-ar da un avantaj mare si in fata multor tari europene care se confrunta cu acelasi probleme, specifice tarilor socialiste.

Daniela - 14 octombrie 2013, 11:34

Ce aberezi mai nene? Ce zici tu acolo? Ca nu ne intereseaza ce face statul cu banii nostri? PAi asta e unuldin motivele pt care lumea e in strada.
Apoi zici tu ca noi ar trebui sa stam cu bata pe politicieni sa verificam ce fac cu banii, asa-i?

Daca tot scrii articole din astea, nu te limita la a ne spune ce facem gresit, da-ne si solutii. Ia zi, ce idei ai si poate ajutam poporul asta - totul o sa devina transparent, gata cu coruptia si cu coruptii si eu zic ca atunci poti fii fericit.

Tu ce zici?

Vali - 14 octombrie 2013, 11:22

Foarte bun articolul , obiectiv si practic in acelasi timp . Calcul :pentru 1000 lei net angajat , plata taxe si impozite pe angajat 775 lei la stat fara alte costuri indirecte .

tva - 14 octombrie 2013, 11:18

Si la cei 2500 net scadeti si 24% TVA-ul. Mai sunt si alte multe impozite pe terenuri, cladiri, auto, accoze combustibil etc .......... La final ramai cam cu maxim 1500 ron doarp pentru tine

rdp - 14 octombrie 2013, 10:55

foarte bun subiectul. ar trebui abordat mai des...

Claudiu - 14 octombrie 2013, 10:36

Un subiect foarte bun de dezbatut. Astfel de lucruri sunt adevaratele reforme cu un impact mult mai puternic dacat orice "set de reguli" implementate in invatamant, sanatate, administratie ... . Dar din pacate e un cerc vicios

BTG - 14 octombrie 2013, 09:45

Statu e smeker stie ca daca ne-ar da noua salariul brut nimeni nu si-ar mai plati taxele si impozitele :) ii e mai usor sa traga la socoteala cele cateva companii care au mai ramas din dezindustrializare decat milioane de indivizi care nu-si vor plati niciodata taxele la un asa stat plin de hoti

Pagini: 1 2

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide