ZF 24

Dan Pascariu, UniCredit Bank: Viitorul industriei este digitalizarea, tehnologizarea

Dan Pascariu, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank România

Dan Pascariu, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank România

Autor: Cristina Bellu

26.06.2017, 09:54 430

Există percepţia că după 1990 s-a pierdut grosul industriei. În anii '70 s-a făcut industrializarea României, grosul industriei cu care am ajuns în 1990 fiind o industrie la nivel de anii '60-'70 din punct de vedere al tehnologiilor. Din anii '80 nu s-a mai construit nimic, a spus Dan Pascariu, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank România,în cadrul conferinţei Cum poate fi reindustrializată România, organizată de Ziarul Financiar.

În 1990 am intrat cu o industrie energofagă şi cu foarte mulţi angajaţi, industrie care nu avea cum să facă faţă noilor tehnologii. Viitorul industriei este digitalizarea, tehnologizarea.

Trebuie să ne gândim în ce măsură tipul de industrie pe care o avem, mai permite buna funcţionare în condiţii prietenoase cu mediul.

Statul să facă infrastructura şi să lase în pace economia. Ar putea să vină cu politici publice, dar nu va putea să creeze noi capacităţi de producţie, nu va putea să dea ajutor de stat decât în anumite condiţii. Companiile trebuie să se descurce singure.

Azi rezistă cine este mai performant. Oricine poate să facă industrie până la un moment dat, dar este important să încaseze astfel încât la bilanţ să iasă pe plus.

Digitalizarea şi robotizarea va fi din ce în ce mai accelerată. Până în 2030 probabil că  50% din resursa umană va fi înlocuită.

Mizez în viitor pe industrii noi, care se bazează alte tehnologii decât cele existente acum.

În  România sunt 660.000 de firme inregistrate, din care functionează aproximativ 400.000 de firme. Dintre acestea aproximativ 80.000 se încradrează în companii care pot să fie finanţate.

Din datele existente doar 12.500 de companii au cifră de afaceri de peste 10.000 de euro.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO